Crna Gora i kineski dug

Crna Gora i kineski dug

Za nekoliko nedelja Crna Gora će se dogovoriti s konzorcijumom evropskih i američkih banaka da dobije bolje uslove za kredit u iznosu od gotovo milijardu dolara koji je uzela od Narodne Republike Kine, rekao je za Reuters Jakov Milatović, ministar ekonomije te zemlje.

U doba dok je vladu Crne Gore vodila Demokratska partija socijalista, koju vodi crnogorski predsednik Milo Đukanović, dogovoreno je da autoput Bar – Boljare (na trasi od od crnogorske obale do granice sa Srbijom) gradi kineska firma China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi i Pelješki most. Projekt je deo kineskog strateškog mehanizma “Jedan pojas, jedan put”.

Gradnja autoputa dogovorena je 2014. godine i tada je crnogorska vlada od Kine posudila 944 miliona dolara da bi CRBC obavio posao. Pozajmicu je odobrila kineska Export Import Bank, u vlasništvu države, dajući šest godina počeka s konačnim rokom dospelosti od 14 godina. Peking bi tako kontrolisao 25 posto crnogorskog javnog duga.

Tako Peking kontroliše više od pola javnog duga Tadžikistana, što iznosi 35,9 posto BDP-a te zemlje.

To, kako tvrde zapadni mediji, znači da Kina ima gotovo apsolutnu kontrolu nad politikama te zemlje. Tadžikistan je stoga dozvolio kineskim trupama da zaumu položaje na njegovim graničnim prelazima s Avganistanom.