CIA : Putin podržava Trampa

0

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) u avgustu je iznela procenu da ruski predsednik Vladimi Putin i njegovi glavni pomoćnici “verovatno usmeravaju ruske operacije vršenja uticaja” s ciljem da ugroze demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena na novembarskim izborima, piše “Vašington Post”.
“Naša procena je da su predsednik Vladimir Putin i najviši ruski zvaničnici upoznati i verovatno usmeravali ruske operacije uticaja čiji je cilj da ocrne bivšeg američkog potpredsednika, podrže (aktuelnog) američkog predsednika (Donalda Trampa) i podstaknu javne nesloge uoči američkih izbora u novembru”, navodi Post da piše u prvom redu procene CIA.
“Vašington Post” dodaje, pozivajući se na dva neimenovana izvora koja su pregledala dokument, da je CIA tu procenu sastavila 31. avgusta, na osnovu podataka Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI, koristeći javne i tajne obaveštajne obaveštajne izvore, prenosi CNN.
Navodi i da, i ako su američke obaveštajne službe javno optužile Rusiju za aktivno mešanje u izbore 2020. godine, agencije nisu dale nikakvu procenu Putinove potencijalne umešanosti.
Iz CIA i Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe odbili su da komentarišu ove navode Vašington posta, kao i Agencija za nacionalnu bezbednost i FBI, koje je je kontaktirao CNN.
Bivši oficir CIA Daglas London rekao je za CNN da kada agencija koristi reč “verovatno”, u slučaju pitanja od tako velikog značaja, pokazuje da njeni su njeni analitičari dovoljno uvereni “da stave svoj ugled na crtu” i navedu tako nešto.
Sjedinjene Američke Države optužile su Putina 2017. godine da je usmerio sve napore da se umeša u predsedničke izbore 2016. godine.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime