Izrael priznao Kosovo 4. septembra

0

„Nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne Kosovo, jer je Izrael priznao Kosovo 4. septembra, a sada treba da vidimo na koji način da ne dozvolimo da to utiče na odnose Srbije i Izraela”, kaže novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.
„Izrael nije ništa potpisao u Vašingtonu, mi nismo bili deo tog samita. Potpisan je sporazum između premijera Kosova Avdulaha Hotija i Sjedinjenih Država. Naš premijer (Benjamin Netanjahu) je pozdravio obostrano priznanje Izraela i Kosova”, rekao je u Novom danu na TV N1 ambasador, upitan da prokomentariše da li će izraelsko priznanje Kosova uticati na odnose Jerusalima i Beograda.
On je rekao da je kada je došao u Beograd na inauguralnom sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o poboljšanju odnosa dve zemlje, a na pitanje kako je Vučić komentarisao izraelsko priznanje Kosova, Vilan je naveo „da to nije nešto čime je on (Vučić) zadovoljan, i ne podržava tako nešto”.
„Ali, Izrael je suverena država i to je naša odluka. Sporazum je potpisan, to nije nešto što ćemo ja ili Vučić da promenimo. Mi treba da radimo na unapređenju odnosa, a ne da se bavimo previše nečim što je urađeno pre dve i po nedelje u Vašingtonu”, poručio je ambasador.
Na pitanje kako komentariše to da se Srbija sporazumom u Vašingtonu obavezala da će premestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, on kaže da je „to vrlo pozitivno, da su to dobre vesti”.
„Odluka da (Srbija) bude prva evropska zemlja koja će preseliti ambasadu u Jerusalim – to ne bi trebalo da bude neka vest. Svaka zemlja očekuje od svih da im ambasada bude u glavnom gradu. To je dobra i važna stvar i to nama puno znači”, navodi Vilan.
On je dodao da je za odluku o preseljenju ambasade Srbije saznao 4. septembra ujutru, „ali ne pre toga”, a na pitanje šta će sada učiniti Izrael, s obzirom da je moguće da Beograd ima međunarodne posledice zbog tog čina, on je u šali kazao: „Ja bih rekao da mi treba da preselimo ambasadu u Beograd, ali mi smo već u Beogradu”.
„Pomalo je čudno da mi sad treba nešto da damo za nešto što bi trebalo da bude prirodno za svaku zemlju. Sa svojom vladom proučavamo… i tražimo najbolje načine na koje Izrael može da pomogne Srbiji, najviše na ekonomskom planu, kada se radi o povećanju investicija i poboljšanju trgovinske razmene”, istakao je Vilan.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime