Krivokapić kreće u formiranja Vlade

0

Skupština Crne Gore izabrala je za svog predsednika Aleksu Bečića, lidera Demokrata, I on je postao prvi opozicioni zvaničnik koji je preuzeo novu vlast nakon što su tri koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i Crno na bijelo” dobile većinsku podršku građana na parlamentarnim izborima.
Svi poslanici nove parlamentarne većine predložili su nosioca liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića za premijera. Krivokapić kreće u sastavljanje Vlade. On je rekao da će Vlada biti usmerena na pravosudne reforme I borbu protiv korupcije.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je bojkotovao konstitutivnu sednicu Parlamenta I to je prvi put od proglašenja nezavisnosti.
Poslanici parlamentarne većine su uputili, kako su naveli, zahtev kojim od predsednika Mila Đukanovića traže da predloži Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade. Dokument je potpisao 41 poslanik koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.
Iako su se prethodnih dana pojedini lideri Demokratskog fronta protivili ovom predlogu URA, danas su pristali da mandatar upravo bude Krivokapić.
“Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda”, saopštio je poslanik DF-a Milan Knežević na sednici.
Uobičajena je praksa da predsednik države poziva partije na konsultacije, nakon čega predlaže mandatara – koji je do sada uvijek bio iz DPS.
Upravo je formalizam o odugovlačenju nova većina planirala da izbegne, spremivši predlog koji je u formi zahteva, a čak i ne obaveštenja.
Od datuma održavanja prve sednice počinje da teče rok od mesec dana u kome predsednik države treba da predloži mandatara za sastav nove vlade.
“Strateški važni ciljevi su doprinos ovog parlamenta u borbi protiv kriminala i korupcije i usvajanje prijeko potrebnih reformi u oblasti pravosuđa, kao osnov te borbe. I tu ćemo svi biti na testu u iskrenosti da li zaista želimo da doprinesemo miru našim kapacitetama u borbi protiv kriminala i korupcije”, poručio je novoizabrani predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime