NATO poštuje Srbiju

0

„Srbija je suverena zemlja i u potpunosti poštujemo bezbednosne aranžmane koje ona izabere“, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i naglasio da su “evroatlantska bezbednost i stabilnost na zapadnom Balkanu u direktnoj vezi jer snage NATO od kraja devedesetih “pomažu očuvanju mira i stabilnosti u regionu”.
Stoltenberg je za beogradski Kurir rekao da “NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije” i da su, istovremeno, NATO i Srbija “već 14 godina bliski partneri, čije je partnerstvo zasnovano na bliskom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji”.
Na pitanje da li Alijansi smeta što Srbija poslednjih godina oprema svoju vojsku, uglavnom naoružanjem iz Rusije i Kine, Stoltrenberg je ukazao na partnerstvo NATO i Srbije.
“Ne, ne smeta nam. Kao što sam rekao, Srbija je suverena zemlja i u potpunosti poštujemo bezbednosne aranžmane koje ona izabere. NATO i Srbija su bliski partneri. Već imamo razvijenu odličnu saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, u kojoj pomažemo Vojsci Srbije da jača svoje kapacitete. Nabavke za odbranu su nacionalna odluka. Istovremeno, prilikom sprovođenja nabavki, bitno je obratiti pažnju na ukupne troškove koji se odnose na ceo životni vek te opreme, pošto oni mogu biti veliki”, rekao je generalni sekretar NATO.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime