“Oluja” – Hrvatska slavi etničko čišćenje

0

U Kninu je počela proslava godisnjice hrvatske, vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano između 220.000 i 250.000 Srba, a nešto manje od 2.000 ubijeno ili nestalo.
Hrvatska će je danas obeležiti kao Dan pobede, Dan zahvalnosti i Dan branitelja.
Obeležavanje ove godišnjice u Hrvatskoj planirano je u skladu sa epidemiološkom situacijom zbog pandemije korona virusa, sa znatno manje ljudi i uz ceo državni vrh sa svim potpredsednicima i ministrima u hrvatskoj vladi. Premijer Andrej Plenković napisao je da je “ovaj dan kruna naše istorije”.
– Čestitam Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja! 25 godina od Oluje prisećamo se najveće pobede koja je donela slobodu Hrvatskoj i otvorila put mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja – napisao je premijer Plenković jutros na Tviteru.
Na proslavu je stigao i Josip Đakić, saborski predstavnik s brojnim prekršajnim prijavama, piše list “Index”. Ovaj moćni HDZ-ovac, kao i njegovi sinovi, godinama puni stupce crne hronike. Đakić je 1998. godine osuđen na tri meseca zatvora zbog napada na policajca. Pet godina kasnije izvukao je pištolj i uperio ga u redara jednog disko-kluba.
Samo obeležavanje u Kninu palo je ove godine u senku polemike, u Hrvatskoj i Srbiji, zbog odluke da u Knin ide potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Boris Milošević.
Ovo neće biti prvi put da jedan predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju Oluje, rekao je ranije danas predsednik SDS S-a Milorad Pupovac, koji je pojasnio da je prvi put prisustvo predstavnika Srba u Hrvatskoj na obeležavanju Oluje dogovarano s, kako je kazao, jasnim ciljevima da se napravi veliki iskorak od rasterećenja hrvatskog društva od ratne prošlosti i ratnog nasledja.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime