Podgorica: Sveštenstvo ispred Skupštine

0

Nekoliko stotina sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, među kojima su bili episkopi, monasi i vernici okupili su se jutros u 9 časova ispred sedišta Skupštine Crne Gore, gde su još jednom ponovili zahtev Vladi Crne Gore da povuče iz procedure predlog Zakona o slobodi veroispovijesti. Skup sveštenika i vernika SPC je održan uoči sednice parlamenta na kojoj će početi rasprava o Zakonu koji govori o pravnom i imovinskom statusu verskih zajednica u Crnoj Gori.
Mitropolit SPC Amfilohije je poručio poslanicima crnogorskog parlamenta da ne dozvole sebi da neko izmanipuliše njihovim odlukama:
„Da poslanici ne dozvole da se primeni Zakon koji predstavlja poricanje sveukupnog zakonodavstva moderne Evrope i Amerike. Ako Crna Gora želi da se zaista ugradi u evropsku zajednicu, onda to ne mogu činiti bezakonjem i prihvatanjem bezakonja u odnosu na crkvu Hristovu koja u ovakvoj organizaciji postoji 800 godina. Progoniti one koji ugrađuju svoj život u svetinje može samo neko ko je izgubio razum, savest i radi svojih privatnih, ličnih interesa i svoje vlasti pokušava da stvara i gradi budućnost Crne Gore“.
Posebnu poruku je mitropolit Amfilohije poslao poslanicima koji dolaze iz redova islamske i rimokatoličke vjerske zajednice, da ne podrže Zakon koji je protiv kako SPC tako i protiv ostalih verskih zajednica. Prethodno je pred sedištem Skupštine je pročitan proglas SPC u Crnoj Gori sa nedavnog Sabora u Nikšiću u kome se crnogorska vlast optužuje da “priprema pljačku crkvene imovine”, proklamuje “odbrana crkve po svaku cenu” i upućuje kletva prema onima koji će usvojiti ili sprovoditi Zakon.
Skup je prošao uz pojačano prisustvo policije oko zgrade Skupštine, ispred koje je bila postavljena zaštitna ograda. Posle održanih govora, sveštenici i monasi su se vratili u hram Hristovog vaskrsenja. U parlamentu je započeo rad zakonodavnog Odbora koji treba da se izjasni da li je Zakon o slobodi veroispovjesti u skladu sa Ustavom Crne Gore i pred održavanje plenarne sednice crnogorskog parlamenta na kojoj će početi rasprava o ovom Zakonu. Potom se očekuje i početak plenarne sednice crnogorske Skupštine na kojoj je Zakon o verskim slobodama predviđen kao četvrta tačka.
Najspornija odredba Zakona o slobodi veroispovijesti se odnosi na proveru legitimiteta vlasništva nad verskim objektima. Zakonom se predviđa da će, verski objekti i zemljište koji su izgrađeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države, ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, postati državna svojina ako ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica nad tim objektima koje danas koriste ili su upisani kao vlasnici.