Potpisan sporazum o putu Niš – Priština

0

Adam Boler, izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije ( DFC) I Kimberli Rid, predsednica Izvozno-uvozne banke (EXIM), potpisali su sa Srbijom i Kosovom pisma o namerama o pomoći u finansiranju izgradnje Autoputa mira, saopštila je američka Međunarodna finansijska korporacija.
Informacija o tome saopštena je nešto više od nedelju dana pošto su Kosovo i Srbija, uz posredstvo Sjedinjenih Država u Beloj kući, potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.
Dve strane su prethodno, januara 2020, uz posredstvo Ričarda Grenela (specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova američkog predsednika) potpisale pisma o namerama o obnovi aviosaobraćaja i razvoju drumskog i železničkog saobraćaja.
Boler, izvršni direktor Međunarodne razvojne finansijske korporacije, saopštio je da će Autoput mira pokrenuti ekonomski razvoj.
“I regionalnu integraciju povezivanjem Niša i Prištine. Takođe će predstavljati moćan simbol novog, izmenjenog odnosa među susednim zemljama. Posvećeni smo napredovanju mirovnog procesa ulaganjem u projekte koji otvaraju radna mesta i doprinose održivim ekonomskim dobrobitima dve zemlje”, navedeno je u saopštenju Adama Bolera.
Kimberli Rid, predsednica Izvozno-uvozne banke, rekla je da je Autoput mira važan korak ka ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine – pohvalivši pritom rad predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa i američke administracije na tom, kako se izrazila, istorijskom sporazumu.
„Izvozno-uvozna banka Sjedinjenih Država posvećena je podršci projektima koji unapređuju ekonomski razvoj i zapošljavanje u regionu i podržavaju američki izvoz i radnike. Radujem se saradnji sa Američkom međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom i ostalim američkim kolegama u smeru ostvarenja tog cilja“, ukazala je Rid.
U saopštenju je navedeno da dve organizacije tokom septembra planiraju da pošalju delegacije u Beograd i Prištinu radi unapređenja rada na Autoputu mira i drugim projektima. Ukazano je, takođe, da će biti postavljene osnove za otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije u regionu.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime