Sukobi demonstranata i policije u Beogradu

0

Jake snage policije u Beogradu su sprovele akciju suzbijanja demonstranata koji su ih napali tokom protesta održanog u petak uveče ispred zgrade Skupštine Srbije.

Sukob policije i huligana u centru Beograda trajao je oko 45 minuta nakon čega je policija uspela da ponovo uspostavi red u centru grada.
Nakon toga, policija je hapsila pojedince koji su učestvovali u neredima.

Protestu koji je počeo nešto nakon 19 časova, prisustvovalo je više hiljada građana i prva dva sata okupljanje je proticalo mirno, ali je nekoliko stotina huligana potom ušlo u sukobe sa policijom.

Građani koji nisu učestvovali u sukobima tada su se povukli nekoliko desetina metara od Skupštine i iz daljine posmatrali šta se dešava kod ulaza u zgradu Parlamenta.

Ovo je četvrto veče za redom da su u Beogradu održani protesti koji su počeli nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u utorak 7. jula, najavio mogućnost ponovnog uvođenja policijskog časa u Beogradu.

Sukobi policije i huligana izbili su i u utorak i sredu, a samo u četvrtak 9. jula protest je protekao mirno i bez incidenata.

Incidenti su počeli posle 21 čas, kada je grupa demonstranata koja je bila najbliža zgradi parlamenta, počela da baca flaše i petarde na glavni ulaz Skupštine.

Policije u tom momentu na glavnom skupštinskom ulazu nije bilo, a grupa demonstranata je pomerila zaštitnu ogradu, popela se na stepenice i nastavila da gađa ulaz u zgradu.

Na samom ulazu u Skupštinu paljene su baklje, bacane su petarde i kamenice, a kod skupštinskih vrata čulo se pucanje stakla.

U tom momentu grupa demonstranata nije dozvoljavala novinarima da im se približe i snimaju.

Policajci sa opremom za razbijanje demonstracija stigli su na glavni skupštinski ulaz nekoliko minuta nakon što su demonstranti započeli nerede, i zaustavili dalje incidente ispred parlamenta.

Nakon toga, grupa huligana je dugo stajala uz kordon koji je čuvao ulaz u Skupštinu uzvikujući parole poput “Skinite šlemove”, ali i skandirajući ime osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića, kao i parole protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Crne Gore Mila Đukanovića.

Grupa koja je otpočela incidente, prethodno je tokom večeri skandirala protiv nezavisnosti Kosova i protiv vlasti. U tom delu su uglavnom bili pripadnici desno orijentisanih organizacija.

Oko 23 časa, huligani su ponovo ka policiji počeli da bacaju baklje, kamenice i flaše. Policajci koji su obezbeđivali zgradu Parlamenta, kako su javili reporteri RSE, bili su pod žestokim udarom huligana koji su odvaljivali komade betona sa pločnika i gađali policiju, rušili zaštitnu ogradu…

U tom napadu bilo je i povređenih policajaca.

Policija je tada ka huliganima počela da ispaljiuje patrone suzavca, a u razbijanje demonstracija se uključila i specijalna policijska jedinica Žandarmerija koja je uspela da deo napadača suzbije ka Pionirskom parku (preko puta Skupštine), ali i prema Bulevaru Kralja
Aleksandra (leva strane Skupštine) i Trgu Nikole Pašića (koji je sa desne strane).

Huligani su nastavili da policiju gađaju kamenicama, limenkama, flašama i da ka njima bacaju baklje i petarde. Policija je ispaljivala patrone suzavca i potiskivala demostrante sve dalje od Skupštine, dok nisu i potpuno suzbili i poslednju agresivnu grupu demonstranata.
Grupa koja se tokom večeri sukobljavala sa policijom, nije dozvoljava novinarima da ih snimaju i slikaju.

Već na samom početku incidenata, jedan od demonstranata je udario mikrofon reportera televizije N1 dok je izveštavao o ovom događaju.
Tokom večeri, napade su na svoje novinarske ekipe prijavile i agencija Beta čiji je reporter zbog povreda zbrinut u Urgentnom centru u Beogradu, dok je televizija Al Jazeera Balkans javila da je njihova ekipa prošla bez povreda, ali da im je polomljena oprema.

Opozicioni Savez za Srbiju osudio je u petak uveče napad na Petra Gajića, novinara N1 kao i na sve druge novinare prethodnih dana koje, kako se navodi u saopštenju, “režimski huligani pokušavaju da spreče da rade svoj posao”.

“Bez njih Srbija bi bila u totalnom mraku i ne bi imala priliku da vidi i čuje šta se dešava na našim ulicama. Ova fizička agresija je posledica verbalne agresije koju više od osam godina emituje Vučićev režim prema svim profesionalnim novinarima, a posebno prema novinarima N1”, ocenjuje se u saopštenju SzS.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime