U ponedeljak počinje suđenje Saljihu Mustafi

0

Saljih Mustafa, jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), zone Lab, naćiće se na optuženičkoj klupi, u ponedeljak, 28. septembra, u 15 časova, u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
Optužnica protiv Saljiha Mustafe potvrđena je 12. juna 2020.
Specijalizovano tužilaštvo ga je uhapsilo 24. septembra, posle čega je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
Saljih Mustafa se u optužnici tereti da je individualno krivično odgovoran za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Javna redigovana verzija optužnice nalazi se ovde.
Inače, Salih Mustafa je u poslednje vreme bio i viši zvaničnik u Ministarstvu odbrane Kosova.
Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, kosovska institucija formirana na insistiranje međunarodne zajednice, bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.
Prve optužnice podnete su u februaru tekuće 2020. godine. Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je aprila prosledilo optužnicu na razmatranje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veselija i drugih lica čija imena nisu objavljena.
Sudija prethodnog postupka ima rok od maksimalnih šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnice. Sadržaj optužnica američkog tužioca Džeka Smita je poverljiv sve dok ih sudija ne potvrdi.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime