Uhapšeni čelnici veterana OVK

0

Specijalne jedinice EULEX-a juče su osam sati pretresale protorije Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) I uhapsile predsednika tog udruženja Hisja Gucatija.
Pripadnici Specijalizovanog tužilaštva u Hagu i Policije Kosova su u naselju Pejton u Prištini priveli i potpredsednika ovog udruženja, Nasima Haradinaja.

Saopštieno je da je Husni Gucati prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu”.
Sopšteno je da je nalog za hapšenje ovog osumnjičenog izdat zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova.

“Misija EULEX-a”, navodi se u saopštenju, “pružila je operativnu i logističku podršku Specijalnom tužilaštvu u skladu sa njenim mandatom i u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Policija Kosova takođe je pružila operativnu podršku Specijalnom tužilaštvu”.
Advokat Gaši je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da je malo verovatno da Gucatijevo hapšenje tiče ratnih zločina, zato što do sada nikada nije bio isptivan.

“Na osnovu odluke koju smo dobili, moguće je da je uhapšen za ono što sud smatra ometanjem pravde”, kazao je.
Ranije u petak, Nasim Haradinaj je za medije izjavio da ne priznaje sud u Hagu.

U toku pretresa kancelarije grupa gađana se okupila ispred iste kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog hapšenja Gucatija.
Dramatičan upad u prostorije veterana OVK se dogodio samo dan posle hapšenja jednog od osnivača OVK-a, Saliha Mustafe koji je odmah transportovan za Hag nakon što je protiv njega potvrđena optužnica specijalizovanog tužioca u Hagu. Ovo je prva potvrđena optužnica pred ovom kosovskom institucijom. I u tom hapšenju učestvovali su pripadnici EULEX-a.

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da građani Kosova ali i sveta očekuju da će Specijalizovana veća u Hagu adekvatno, profesionalno i transparentno odgovoriti na “monstruozne navode, poput onih o trgovini ljudskim organima“ ili „Žutoj kući”, zbog koje je Specijalni sud i osnovan.
Tači navodi da je Oslobodilačka vojska Kosova bila dobrovoljni pokret, deo građanskog otpora Kosova i borbe za slobodu i nezavisnost, pa je kao takva prepoznata kod međunarodne zajednice. Dodaje se da su pripadnici OVK bili primer saradnje kada je u pitanju pravda, počevši od UNMIK-a, preko Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, EULEKS-a, pa sve do Specijalizovanih veća.

“Nijedan sagovornik ili okrivljeni nije izbegavao odgovornost da odgovori nadležnim pravosudnim organima”, navodi se u saopštenju.
Tači naglašava da je nedavno “curenje dosijea” iz Specijalnog suda ugrozilo njegov legitimitet u očima građana Kosova, da je oštetilo imidž Kosova i prava potencijalno optuženih lica. Podvlači da je objavljivanje podataka bilo neprihvatljivo.

Napomenuo je i da su Specijalizovana veća u obavezi da se pridržavaju i funkcionišu u skladu sa Ustavom Kosova. “Nijedan potencijalno optuženi neće pobeći od pravde. Ocenjujem da nema razloga za spektakle, mora se poštovati integritet i dostojanstvo svakog građanina”, poručuje kosovski predsednik.

Poslednjih nedelja, Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova je u tri navrata saopštavalo da im anonimna osoba dostavlja na „hiljade dosijea sa imenima svedoka i njihovim adresama“.
Autentičnost tih dokumenata nije potvrđena, dok je tužilaštvo u Hagu pokrenulo istragu o tome i posle svake objave, konfiskovalo dokumente u uredu ovog udruženja.

U međuvremenu, Specijalizovano tužilaštvo je saopštilo da se Udruženje ratnih veterana više puta upustilo u aktivnosti koje su usmerene na “miniranje dolične primene pravde”. Potvrdili su da je to tužilaštvo posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivično delo deljenja informacija, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, kosovska institucija formirana na insistiranje međunarodne zajednice, bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Prve optužnice podnete su u februaru tekuće 2020. godine. Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je aprila prosledilo optužnicu na razmatranje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika Hašima Tačija lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veselija i drugih lica čija imena nisu objavljena. Tačija je inače u julu četiri dana ispitivo tužilac u Hagu.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime