Vijesti: Sednica Skupštine Crne Gore će biti prekinuta?

0

Konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore novog saziva biće najverovatnije prekinuta nakon verifikacije mandata poslanika jer tri koalicije koje imaju većinu nisu postigle dogovor oko izbora predsednika Skupštine, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.
Time će dosadašnja opozicija promeniti ustaljenu praksu jer se nisu dogovorili o tome, kao ni mestu premijera ili sastavu vlade.
U slučaju da se do sednice Skupštine koja počinje u podne nešto promeni, predlog može podneti 10 poslanika, piše u Poslovniku parlamenta.
Iako načelno postoji saglasnost koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” da savez koji predvode Demokrate treba da dobije mesto šefa parlamenta, višednevni pregovori, posredovanje diplomata i Mitropolije crnogorsko primorske, nije urodilo plodom o zajedničkom paketu nove vlasti.
Višesatni razgovori koji su vođeni i uz posredovanje mitropolita Amfilohija, propali su kada je jedan od lidera DF-a saopštio da ne mogu podržati Zdravka Krivokapića za mandatara dok ne provere da li ima jedinstvenu podršku i poverenje koalicije, rekao je jedan od učesnika razgovora.
Prethodno je bilo predloženo i da poslanici nove većine, njih 41, potpišu da Krivokapić bude mandatar i da on održi sastanke sa svim partijama i sastavlja vladu. Tim paketom trebalo je da bude dogovoreno da danas bude biran i šef parlamenta, te da postoji prećutna saglasnost da koalicija “Crno na bijelo” ili eksperti koje oni predlože kontrolišu bezbednosni sektor (Ministarstvo odbrane, policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost). To je navodno, tvrdi sagovornik, i očekivanje međunarodne zajednice, sa čijim zvaničnicima je juče takođe bilo kontakata. Koalicija “Crno na bijelo” je odbila da se dogovor svede samo na izbor predsednika Skupštine, što je bio u jednom trenutku predlog DF-a.
Jedan od lidera DF-a Milan Knežević je, međutim, sinoć saopštio da niko iz DF-a nije doveo u pitanje Zdravka Krivokapića kao mandatara, već da traže da im pojasni zahteve Abazovića koji su, kako tvrdi, očigledno ranije bili dogovoreni s Krivokapićem. Njima se, navodi Knežević, traže svi ključni resore u Vladi (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava policije, Agencija za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravde).
“Kao i da DF ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi”, dodao je on.
DF je, kako je kazao Knežević, spreman da podrži predsednika Skupštine iz redova Demokrata i da potpiše kandidaturu za premijera, te da podrži manjinsku vlade, ali da ne pristaje na ucene.
Pregovorima je prethodilo odlaganje sastanaka nakon što su GP URA i Dritan Abazović saopštili da, kako oni smatraju, političarima koji izazivaju negative efekte kod građana, nije mesto u novoj vladi, na šta je DF reagovao da se radi o uceni kojom se njihovim liderima uskraćuje pravo učešća u vlasti.
Današnjom sednicom parlamenta predsjedavaće najstariji poslanik Miodrag Lekić (“Crno na bijelo”), kome će pomagati najmlađi, Maksim Vučinić iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“.
Na dnevnom redu je izbor predsjednika, utvrđivanje broja i izbor potpredsjednika, članova i predsjednika Administrativnog odbora najvišeg zakonodavnog tijela u Crnoj Gori.
Prema Poslovniku Skupštine trebalo da se izaberu najviše tri potpredsjednika. Sjednici po protokolu prisustvuju najviši državni zvaničnici – predsjednik države, Vrhovnog suda, vrhovni tužilac, predsjednik ustavnog suda i ombudsman.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime