Vučić: Uspon odnosa sa SAD

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Srbije i SAD „svakako u usponu” ali i dodao da će „mnogo vremena proći dok ne budu onakvi kakve želimo”.
Navodeći da su odnosi sa SAD danas na vrlo dobrom nivou, Vučić je ocenio da je za njihovo dalje unapređenje neophodno da „mnogo više poštovanja pokažemo jedni drugima”.
„Radostan sam što su odnosi sa SAD bolji. Ti odnosi su svakako u usponu a verujem da će biti i bolji. Ti odnosi su se, kaže, promenili tokom devedesetih, a za to se, dodaje, može okriviti “onaj drugi”. Srbija će u budućnosti graditi, navodi Vučić, odnose prijateljstva sa SAD.
Da bi bili na višem nivou moramo da pokušamo da razumemo Amerikance i njihovu poziciju jer ne možemo da čekamo da svi misle kao mi”, kazao je Vučić u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gde je prisustvovao obeležavanju 76. godišnjice operacije „Halijard”, evakuacije oborenih savezničkih pilota iz okupirane Srbije tokom Drugog svetskog rata.
Komentarišući navode medija iz Crne Gore o planovima Srbije za „obnovu Dušanovog carstva”, Vučić je rekao da Beograd poštuje sve susede i da želi mir u regionu, a da je s druge strane, „apsolutno svima dozvoljeno svakodnevno mešanje u unutrašnje stvari Srbije”.
„To svi rade, da ne govorim o priznanju Kosova. Dobićete za nekoliko dana podatke koliko je u medijima iz regiona bilo tekstova ne samo protiv rukovodstva Srbije već i protiv same Srbije. Suština je da su mnogi želeli da Srbija uvek bude slaba. Nas ne zanima da menjamo granice, već da imamo najbolju ekonomsku saradnju sa svima i da se poštuju prava srpskog naroda u regionu”, rekao je Vučić.
Upitan za otkazivanje predstojeće runde tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Vučić je rekao da ima saznanja kako je to posledica činjenice da među ljudima iz okruženja šefova pregovaračkih timova ima inficiranih koronairusom.
„Mi smo bili spremni za razgovore bez obzira što druga strana nije bila. Nešto mora da se promeni kod njih, da razumeju da je kompromisno rešenje jedino rešenje. Za razgovore smo uvek spremni, i za teška rešenja jer lakih nema, ali za tango je potrebno dvoje”, kazao je predsednik Srbije.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime