Zaev nehotice zatresao region

Zaev nehotice zatresao region

Telefonski razgovor severnomakedonskog premijera Zorana Zaeva sa dvojicom ruskih šaljivdžija koji su se lažno predstavili kao nekadašnji ukrajinski predsednik Petro Porošenko izazvao je veliku pometnju na Balkanu.

Premijer Severne Makedonije nije jedini političar iz regiona koji se našao na meti ruskih „prankera“. Nakon što su objavljeni snimci gde navodnom bivšem ukrajinskom predsedniku Porošenku, kako se predstavio duo iz Rusije, Zaev saopštava da se plaši realizacije plana podele Kosova od strane predsednika Tačija i Vučića, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, otkrio je da je sa „lažnim Porošenkom“ i on razgovarao, dok Hašim Taći tvrdi da „u zamku nije upao“.

Za razliku od svog kolege iz Makedonije koji je tokom tri razgovora u trajanju od sat vremena govorio o mnogim unutrašnjim i regionalnim problemima, ali o strahu od realizacije ideje podele Kosova u dogovoru kosovskog i srpskog predsednika, Ramuš Haradinaj tvrdi da u razgovoru sa „lažnim Porošenkom“ nije rekao ništa specifično, jer on svoje stavove o Kosovu iznosi javno.

„Sa predsednikom Petrom Porošenkom sam razgovarao, ali i sa „prankerima“ zatim. Jedan ili dva razgovora sam imao sa njim sa jedne sigurne linije. Međutim, dogodilo se to da je jedan od razgovora obavljen sa hakovane linije, sa koje su zvali. Na sreću, moj razgovor nije izašao

Iz šablona i nisu ga objavili“, rekao je Haradinaj.

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, nedavno je postao žrtva ruskih komičara Alekseja Stoljarova i Vladimira Kuznecova, koji su nedavno objavili snimak telefonskog razgovora sa makedonskim premijerom koji je mislio da razgovara sa bivšim predsednikom Ukrajine, Petrom Porošenkom.

Između ostalog, Zaev je sa „Porošenkom“ razgovarao i o Kosovu, rekavši da su se za ideju o promeni granica dogovorili predsednici Tači i Vučić, ali i da to može da izazove novi rat na Balkanu i da je nemačka kancelarka, Angela Merkel, u potpunosti protiv ove ideje.

Zaev je na konferenciji za medije poručio da mu je „mnogo žao zbog svega“ i izvinio se građanima „što je pao na ovu manipulaciju“.
Dan kasnije, izvinjenje je uputio i kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, rekavši da je sve ono što je izjavio u vezi sa davanjem 10 opština na Kosovu Srbiji zasnovano na dezinformacijama, te da nema nijednu službenu informaciju u vezi sa onim što je izjavio tokom razgovora sa ruskim „prankerima, preneli su kosovski mediji.

Međutim, prankeri tvrde da je sa Zaevim bilo pet razgovora i da su severnomakedonskom premijeru predložili da da mito Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju za nezavisnost makedonske crkve. Zaev je saopštio lažnom Porošenku da je spreman da plati patrijarhu Vartolomeju 100 hiljada dolara u kešu.

Kažu i da su s premijerom Severne Makedonije razgovarali minimum pet puta tokom godine. “U početku, kada smo počeli s njim da razgovaramo, mislili smo da će to biti samo jedan razgovor. Kao po pravilu, naša igra ne traje dugo. Mislili smo da nam samo kaže o odnosima sa Rusijom i oko mešanja u unutrašnje stvari, u to vreme je bio i referendum i proterivanje naših diplomata. Mislili smo da će jedan poziv biti dovoljan.

Međutim, on nas se odmah počeo žaliti na svoje unutrašnje probleme, što mi nismo ni očekivali. Počeo je mimo protokola da govori o tome kako su Rusija i druge države loše, što nas je naravno iznenadilo i mi smo odlučili da održavamo kontakt. Održavali smo neformalne odnose. Nekada je on zvao, nekada mi”, kazali su oni i dodali da su čak razmenjivali i fotografije.

Bilo je reči o i Kosovu, podeli teritorije, a pominjao se i srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski Hašim Tači. Zaeva je, u razgovoru, brinula razmena teritorije i što je Vučić “ruski čovek”. Sam Zaev pokušao je sve da demantuje, priznavši doduše da je razgovarao sa “prankerima”. Kako je rekao, nakon objavljivanja tog razgovora na društvenim mrežama, morao je da zove i Tačija i Vučića i da im objašnjava šta se zapravo dogodilo i šta je htreo da kaže.

Na pitanje šta im je Zaev govorio o Srbiji i Kosovu, jedan od njih dvojice kaže: “Što se tiče Kosova, on je bio zabrinut planovima razmene teritorija. Severnog dela Kosova i teritorija koje su Albanci hteli da uzmu sebi. On je smatrao da Srbija realizuje Putinov plan, što ga je jako brinulo. On nam je rekao da se o tome žalio Majklu Pompeu. Što se tiče odnosa prema Vučiću, on je javno govorio da je Vučić pod kontrolom Rusije i da se tu nema čemu čuditi.”