NATO ne ide sa Kosova

0

Komandant vojne baze Bondstil, Roj Makareg izjavio je da NATO nema nameru da se povlači sa Kosova. „KFOR će ostati dokle god to zahteva situacija. Ne postoji fiksiran krajnji datum za kraj misije i NATO trenutno nema plan da ga smanji ili da ga povuče“, rekao je Makareg za European Western Balkans. Govoreći o trenutnim tenzijama na Kosovu zbog dijaloga Beograda i Prištine, on smatra da tenzije ne postoje.

„Bezbednosna situacija na Kosovu je dobra i nema tenzija na terenu. KFOR je vojna misija koja je posvećena očuvanju sigurnosti i bezbednosti svih naroda na Kosovu. Iz vojne perspektive, bezbednosni uslovi su postignuti i tenzija na terenu se ne može videti. KFOR osigurava bezbednost tako da politički nivo može voditi svoj dijalog koji je usmeren ka postizanju rešenja“, rekao je Makareg.

„Prisustvo KFOR-a veoma važno i ključno za očuvanje bezbednosti koja je neophodan uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine”, rekao je pukovnik Makareg..
Makareg koji ističe dobru saradnju KFOR-a i Vojske Srbije. “Sastajem se na kvartalnom nivou sa svojim kolegama, razgovaramo telefonom po potrebi, a moj Združeni komisijski tim za implementaciju ( radi sa njima na nedeljnom nivou, rekao je on.