Boris Džonson protiv parlamenta

Boris Džonson protiv parlamenta

Velika Britanija neće odlagati Bregzit, ali “šengenijanci” u parlamentu ometaju Bregzit dajući Europskoj uniji osećaj da odlazak može biti odložen ili otkazan, izjavio je danas ministar spoljnihih poslova Dominik Rab.

“Neće biti drugog produžetka”, rekao je Rab za Skaj Njuz. “Sada im pokazujemo detalje” o alternativama irskom graničnom prelazu, dodao je.

“Jedina stvar koja nas sprečava, kočnica za sprovođenje Bregzita i kretanje zemlje unapred, je što u Briselu imaju trajni osećaj da će možda “šengenijanci” u našem parlamentu dovesti do odlaganja ili otkazivanja Bregzita”, rekao je Rab.

Parlament će danas odlučiti da li će Britaniju približiti vanrednim izborima. Danas, prvog dana posle letnje pauze, parlamentarci glasaju o prvoj fazi plana da blokiraju namere premijera Borisa Džonsona da sprovede Bregzit bez dogovora sa EU. Džonson je u juče implicitno upozorio parlament da će tražiti izbore ako mu budu vezali ruke za Bregzit.

On je zahtevao, a kraljica odobrila da Parlament bude suspendovan na mesec dana.

Inače, nedelju dana pred jednomesečnu suspenziju rada Parlamenta, u Britaniji se vodi pravi rat za Bregzit. Premijer Boris Džonson ne namerava da popusti pred pobunom u Konzervativnoj stranci. Jedan broj parlamentaraca želi da brzopoteznim zakonom izdejstvuje odlaganje Bregzita. Analitičari tvrde da nije isključeno da se ovaj politički haos završi prevremenim izborima.

U Britanskom parlamentu kabinet Borisa Džonsona ima samo jednog poslanika prednosti i to ako se uračunaju i glasovi Demokratske unionističke partije Severne Irske. Sa druge strane, Parlament ima samo devet dana da kroz oba doma progura zakon kojim bi se Vlada sprečila da zemlju 31. oktobra bez sporazuma izvede iz Evropske unije.

Takav zakon podrazumevao bi odlaganje ove odluke do 31. januara ukoliko sporazuma ne bude.

Glavobolju Džonsonu izazvalo je dvadeset torijevskih poslanika koji navijaju za ostanak Britanije u Evropskoj uniji. Oni tvrde da će se pridružiti opoziciji u ovakvom potezu.

Boris Džonso je zapretio ovim poslanicima da će ih izbaciti iz stranke. Juče nije hteo sa njima ni da se sastane.

Ako se oni okrenu protiv Borisa Džonsona, on ostaje sa manjinskom vladom i mogao bi da raspiše prevremene izbore. Njegov protivnik Džeremi Korbin poziva na glasanje već dve godine.

Džonson je u juče podigao uloge,nagoveštavajući glasanje o poverenju. Bio je jasan – ako vlada bude poražena, u sredu biti glasanje o odobravanju vanrednih izbora, koji će se najverovatnije biti održani 14. oktobra.

„Želim da svi znaju – nema okolnosti zbog kojih ću zamoliti Brisel za odlaganje. Odlazimo 31. oktobra, bez ikakvih problema“ – rekao je Džonson.

“Bezuslovno izlazimo 31. oktobra. Nećemo prihvatiti pokušaj da izneverimo obećanja i poništimo referendum. Verujem da ćemo postići sporazum na ključnom samitu Evropske unije u oktobru.

Sporazum, koji će parlament svakako imati priliku da preispita. U međuvremenu, ostavimo naše pregovarače da rade bez Damoklovog mača nad vratom. I bez izbora. Ne želimo ih ni ja, ni vi”, poručio je Džonson.

Agencije za ispitivanje raspoloženja javnosti tvrde da Džonsonova popularnost raste I da bi on mogao da pobedi na eventuaalnim izborima. Analitičari tvrde da Džonson javno istupa protiv izbora, ali da ih priželjkuje I čini sve da izvede Britaniju na birališta.

U ovommomentu, čini se da on drži konce krize u svojim rukama. Njegova ponuda je – Bregzit bez dogovora ili izbori. Opoziciji ne odgovara ni jedno ni drugo. A Britaniji?