Boris Džonson pobedio

Boris Džonson  pobedio

Vladajuća britanska Konzervativna partija osvojila je ubedljivo najveći broj poslaničkih mesta na prevremenim parlamentarnim izborima – 364 od ukupno 650 mandata – pokazuju preliminarni rezultati koje je objavio BBC.
Američki predsednik Donald Tramp čestitao je danas britanskom premijeru Borisu Džonsonu na ubedljivoj pobedi na izborima.
Taj sporazum ima potencijal da bude mnogo veći i unosniji od bilo kakvog dogovora koji bi mogao da bude postignut sa EU – istakao je Tramp.
Evropska unija je najveći trgovinski partner Britanije.
Ovo je ujedno i najbolji rezultat te stranke od ubedljive pobede Margaret Tačer 1987. godine.
Laburistička partija je osvojila 203 mandata, što je njihov najgori rezultat od 1935. godine, Škotska nacionalna partija (SNP) 48, Liberalne demokrate 11, a severnoirska Demokratska unionistička partija 8.
Zelena stranka će i dalje imati samo jednog poslanika, a velška socijaldemokratska stranka “Plaid Kemri” će izgubiti jedno mesto od ukupno tri, ukazuje istraživanje.
Bregzit partija nije osvojila nijedno poslaničko mesto.
Prvobitno je na osnovu istraživanja sa biračkih mesta koja su zatvorena u 23 sata po srednjoevropskom vremenu – projektovana još ubedljivija pobeda torijevaca sa 368 poslanička mesta, dok su laburisti u tom trenutku imali samo 191. Rezultati se od tada neznatno menjaju iz časa u čas.
Britanski premijer i lider konzervativaca Boris Džonson je rekao da je njegova partija dobila snažan mandata da okonča Bregzit.
“Ne samo da okonča Bregzit, već i da ujedini i pokrene zemlju i da se fokusira na prioritete britanskih građana, pre svega na Nacionalnu zdravstvenu službu, ” kazao je Džonson nakon što su objavljeni rezultati u njegovoj izbornoj jedinici u kojoj je ubedljivo pobedio.
“Mislim da su ovo istorijski izbori koji daju priliku novoj vladi priliku da ispoštuje volju građana, da promeni ovu zemlju na bolje i oslobodi potencijal svih njenih stanovnika, i to ćemo sada da učinimo”.
Rekao je da će se na to sada fokusirati. “Ako budemo srećni da rezultati budu kako sugerišu izlazne ankete, onda taj posao počinje danas”.
Džonson je prethodno, neposredno nakon objavljivanja prvih rezultata, poručio u imejl poruci članovima svoje partije da “uživaju u proslavi” nakon objavljivanja preliminarnih rezultata.
On je na Tviteru zahvalio i biračima “širom naše velike zemlje…Živimo u najvećoj demokratiji na svetu”.