SAD – prva smrtna kazna azotom

SAD - prva smrtna kazna azotom

U američkoj saveznoj državi Alabami pogubljen je osuđenik upotrebom azota, saopštila je guvernerka Kej Ajvi. Kenet Judžin Smit, osuđen 1996. na smrtnu kaznu za ubistvo, proglašen je mrtvim u zatvoru Atmor u 20.25 po lokalnom vremenu, prenosi CNN.

Alabama je jedna je od tri američke države koje dozvoljavaju pogubljenje azotom, kada smrt nastupa hipoksijom. Saopšteno je da je pogubljeni udisao azot oko 15 minuta.

Ovo je prvi put da je u Sjedinjenim Američkim Državama upotrebljena nova metoda pogubljenja.

Vlasti Alabami tvrde da se radi o humanoj metodi, dok je kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazila zabrinutost zbog neproverene metode koja bi po međunarodnom pravu mogla da predstavlja „torturu“. Stručnjaci tvrde da može izazvati preteranu bol.

Smit je prvi osuđenik pogubljen ove godine u SAD, gde su tokom 2023. izvršene 24 smrtne kazne upotrebom smrtonosne inekcije.

Prethodni pokušaj pogubljenja Smita smrtonosnom inekcijom bio je 2022. godine. Procedura je otkazana u poslednjem trenutku, jer rastvor nije mogao da bude ubrizgan u zakonom predviđenom roku, iako je osuđenik ostao vezan nekoliko sati, zbog toga što nisu mogli da mu pogode venu zbog velikog broja posekotina na njegovoj ruci.

Svedoci događaja su u zajedničkom izveštaju naveli kako je Smit pre smrti kazao: “Noćas je zbog Alabame čovečanstvo napravilo korak unazad. Odlazim s ljubavlju, mirom i svetlom, hvala vam što me podržavate, volim vas sve.”

Dodali su da se dve minute tresao i previjao. Svedoci navode da je pogubljenje trajalo oko 22 minuta.

Neki medicinski stručnjaci osudili su pogubljenje azotom, upozoravajući da bi moglo izazvati niz katastrofalnih ishoda, od nasilnih konvulzija do preživljavanja u vegetativnom stanju, navodi BBC.