Amfilohije: Predlog zakona je bezakonje

Amfilohije: Predlog zakona je bezakonje

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohije, uputio je pismo predsednicima Vlade, države, i svim poslanicima vladajuće koalicije u kome je poručio da Vladin Predlog zakona o slobodi veroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore, i pozvao poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju tom aktu.
On ih je pozvao ili da glasaju protiv njega, “ako, ipak, razum ne prevlada”, pa dođe do glasanja o njemu i upozorio poslanike da je predloženi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na Crkvu.
“Nakon što smo Vam preko Vašeg Kluba poslanika, uz propratno pismo, poslali Primjedbe Mitropolije na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, obraćamo Vam se ovoga puta i lično sa nadom da nećete podržati taj Predlog zakona koji grubo diskriminiše Pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je prije osam vijekova osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski”, kazao je Amfilohije.
Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije nazvao je predsednika Srbije neznalicom, komentarišući izjavu Aleksandra Vučića “da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

“Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica”, rekao je mitropolit Amfilohije podgoričkim Vijestima.

Vučić je rekao da je razgovarao sa predsednikom Crne Gore Milom Djukanovićem, čuo od njega odredjene argumente i rekao mu svoj stav o Predlogu zakonu o slobodi veroispovesti.
Predsednik Srbije je na pitanje voditelja televizije O2 rekao i da crnogorska autokefalna crkva, de fakto i de jure, postoji još i pre uspostavljanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine. Prema njegovim rečima, tu crkvu su formirali na Cetinju na pravno valjan način.

“Taman i da su crnogorske vlasti za sve u pravu, postoji jedna stvar od koje ne može da pobegne, ne možete posle 100 godina državine i prava korišćenja svojine da kažete ‘mi sad imamo druga pravila'”, zaključio je Vučić.

Povodom odluke Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore da podrži Predlog zakona o slobodi veroispovijeti, mitropolit Amfilohije je poručio da takvo bezakonje priziva na sebe prokletstvo svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog.

“Još se nadam da Skupština Crne Gore to bezakonje neće potvrditi, jer bi to bio poraz Crne Gore i vlasti Crne Gore. A bila bi pobeda njina, kao i pobeda sviju nas da trijumfuje pravda, ime Božje i pravda Božja i zakon onako kako ga je utemeljio sveti Petar Cetinjski”, rekao je Amfilohije.

Prema najavama, rasprava o Predlogu zakona trebalo bi da počne sutra.