Priština i „mržnja“ prema Albaniji

0

Kosovski akademik Redžep Ćosja, često smatran „ocem nacije“ na Kosovu, ili u šali nazivan „albanski Ćosić“, uzburkao je kosovsku i albansku javnost tvrdnjom da neki prištinski mediji propagiaju mržnju prema Albaniji. Ćosja je, doduše, izneo i stav da je podela Kosova jedina mogućnost da se trajno reše odnosi između Srba i Albanaca. „Razmena teritorija je rešenje za albansko i srpsko pitanje. Problemi između Srbije i Kosova bili bi rešeni zauvek“, rekao je Ćosja. U Prištini su mnogi iznenađeni ovakvim stavovima. Jedan broj analitičara veruje da je vremešni akademik pristao da bude poslednji adut zagovornicima podele Kosova ( Hašimu Taćiju i Edi Rami) i da je ovom izjavom uključen u PR akciju razgraničenja, podele ili korekcije granica.
Ćosja ( 84) je, inače, po idejama i političkim stavovima najbliži pokretu Samoopredeljenje i održava dobre odnose sa liderom tog pokreta, novim premijerom Aljbinom Kurtijem. Zbog toga njegovo zalaganje za podelu Kosova zbunjuje mnoge u kosovskoj javnosti.
Zbog toga u prištini veruju da je Ćosjina izjava i prašina koja se podigla oko nje – signal da je počela oštra borba Hašima Taćija protiv Aljbina Kurtija. U toj borbi svrstao se i premijer Albanije Edi Rama.
Ćosjinu izjavu je podržao albanski premijer Edi Rama, koji ne gleda sa simpatijama novog kosovskog premijera. Čak ga smatra političkim neprijateljem.
Premijer Albanije Edi Rama podržao je Redžepa Ćosju u tvrdnji da neki prištinski mediji propagiraju mržnju prema Albaniji.
Rama je podržao mišljenje Ćosje, nazivajući njegove kriticare “bez vere i bez duše”.
“Upravo mi je kancelarija za štampu pokazala status koji je na svom Fejsbuk nalogu objavio danas akademik Redžep Ćosja. Bilo je nemoguće da ga ne podelim sa vama. Jer je nemoguće da ne bude povređena grupa sa lažnim atributima patriota i mislilaca, kako se obično nazivaju u politici i novinarstvu na našim prostorima, a u stvari su osobe bez vere, bas takvi kako ih pokazuje sa jednom bolnom jasnoćom Ćosja u njegovom tekstu”, napisao je Rama u postu na Fejbuk nalogu.
Albanski premijer je dodao i da se u jednom delu ne slaže sa mišljenjem Ćosje, govoreći o odnosu prema Albaniji.
“Ova organizovana šovinistička mržnja prema Albaniji, kako je naziva, nije samo organizacija političkih, medijskih i finansijskih sredstava, beskrupuloznih i opskurnih, što bi, prema Ćosji, moglo imati posledice na odnose dveju albanskih država, već je žestoka ofanziva javnog prostora i komunikacije koja je svojom vulgarnošću, klevetama i kratkovidnošću počela da nanosi štetu samom Kosovu”, ocenio je Rama.
Kosovski akademik Redžep Ćosja napisao je na Fejsbuku da “svi koji su očajnički želeli raspad albanske države, nisu propagirali to tako otvoreno, tako javno i sa toliko šovinističke mržnje prema Albaniji, koliko se to u prištinskim medijima propagira”.”Ni Nikola Pašić, ni Aleksandar Ranković, ni Slobodan Milošević, koji su očajnički želeli raspad albanske države, nisu to propagirali tako otvoreno, tako javno, sa toliko šovinističke mržnje prema Albaniji, koliko se u prištinskim medijima to propagira, na nekim radio-stanicama, televizijama i portalima, posebno na televiziji T7 i novinama Gazeta Ekspres. Ova mržnja prema Albaniji nije trenutna, niti slučajna mržnja. Ne. To je mržnja sa političkim motivima, ne samo osmišljenim, već i šire organizovanim i strukturisanim. Neke institucije i drugi pojedinci ovde doprinose organizovanoj šovinističkoj mržnji prema Albaniji, sa zaposlenima i saradnicima, sa idejama, projektima, predlozima. Naivno je verovati da ovu unutrašnju šovinističku mržnju prema Albaniji ne podstiču domaći i strani fondovi. I, nedopustivo je čekati i gledati kakve posledice ova propaganda mržnje donosi i albanskoj naciji i odnosima dve albanske države! Osim ako ne podržavaju ovo širenje otvorene mržnje prema Albaniji, političke i državne institucije Kosova trebalo bi da zauzmu stav protiv njenih. Njihovo ćutanje protiv te mržnje ne može se drugačije shvatiti osim kao pristanak na nju”, napisao je Ćosja.