KFOR na prelazima

KFOR na prelazima

Vozila Kfora raspoređena su na administrativnom prelazu Jarinje. U skladu sa dogovorom u Briselu, do 16 časova specijalne jedinice Rosu trebalo bi da se povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak i da se uklone barikade.
Misija Kfora predvođena NATO-om počela je da preduzima korake kako bi podržala sprovođenje nedavno postignutog dogovora o deeskalaciji i poboljšanju situacije na severu Kosova i Metohije, koji su postigli Beograd i Prištine u okviru dijaloga pod okriljem EU.
U saopštenju Kfor navodi da je već intenzivirao patrole duž glavnih saobraćajnica na kojim su postavljenje blokade i rasporedila jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak.
Od ovog vikenda i naredne dve nedelje, Kfor će održavati snažno i odlučno prisustvo u toj oblasti, u skladu sa pomenutim aranžmanom i u skladu sa svojim mandatom koji proizlazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, s ciljem da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, piše u saopštenju.
Kfor navodi da su aktivnosti međunarodnih snaga na KiM odgovor na razvoj događaja na severu proteklih dana.