Pilule protiv Kovida 19

Pilule protiv Kovida 19

Članovi tima Bele kuće za odgovor na Kovid 19 saopštili su da su nedavna ispitivanja pokazala efikasnost nove eksperimentalne pilule protiv Kovida 19 američke farmaceutske kompanije Merk svakako bila dobra vest, ali su naglasili da će vakcine ostati najbolji način za okončanje pandemije.

Tokom virtuelnog brifinga tima za odgovor, vodeći američki Stručnjak za zarazne bolesti, dr Entoni Fauči rekao je da su rani podaci iz studija o Merkovoj piluli protiv Kovida 19 “impresivni”, uključujući smanjenje hospitalizacija i smrti za 50 odsto.

Koordinator Bele kuće za borbu protiv koronavirusa Džef Zients rekao je da Vlada SAD već dogovorila kupovinu 1,7 miliona doza pilule, sa mogućnošću dodatne nabavke ako bude potrebno.

Ako bi bila odobrena za hitnu upotrebu, Merk pilula bila bi prvi tretman protiv Kovida 19 koji bi se mogao uzimati oralno, a ne injekcijom ili intravenoznim kapanjem. Fauči je rekao da neće predviđati kada bi tablete mogle da budu odobrene, popšto američka Uprava za hranu i lekove (FDA) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procenjuju lekove.

Ali, rekao je Zients, iako su pilule dobra vesta, vakcinacija je i dalje najbolji izlaz iz pandemije, a tim za odgovor je veći deo svog brifinga proveo predstavljajući statističke podatke kako bi ohrabrio nevakcinisanih 70 miliona stanovnika SAD da uzmu vakcinu.