Počeli pregovori Lavrova i Kulebe

Počeli pregovori Lavrova i Kulebe

Pregovori između ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe počeli su u jutros u Antaliji, objavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Sastanku prisustuje i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ruska agencija Interfax objavila je kako su ruske snage osvojile delove Mariupolja dok se bombardovanje grada na jugoistoku Ukrajine nastavilo i jutros.

Rusija više neće učestvovati u Savetu E rope, citirala je novinska agencija TASS rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je istaklo da zemlje NATO-a i Evropske unije potkopavaju europsko telo osmišljeno da podržava ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju.

Savet Evrope odlučio je da suspenduje učešće ruskih diplomata i zastupnika u glavnim telima te organizacije, a odluka je stupila na snagu odmah, kao odgovor na rusku oružanu invaziju Ukrajine.

Odluka je značila da Rusija ostaje članica Saveta Evrope jer “suspenzija nije konačna već privremena mera, čime se ostavljaju otvoreni komunikacijski kanali”.

Savet Evrope ima 47 država članica među kojima su Rusija i Ukrajina. Savet je doneo sankcije protiv Rusije i 2014. godine nakon aneksije Krima.