Raketni napad na Kijev

0
Smoke rises after a Russian missile attack on Kyiv, Ukraine, on Monday, Oct. 10, 2022. Even though it creates misery and loss, the methodical bombing of civilian centers has more often been shown to rally support for resistance. (Finbarr O'Reilly/The New York Times)

Ruske snage rano jutros pokrenule su intenzivan vazdušni napad na Kijev koristeći dronove i krstareće, a verovatno i balističke projektile, objavili su gradski zvaničnici. Radi se o osmom vazdušnom napadu ovog meseca. „Po intenzitetu je bio izuzetan – maksimalan broj projektila u najkraćem mogućem vremenu“, objavio je na Telegramu Serhij Popko, šef vojne administracije glavnog grada Ukrajine.

Prema preliminarnim informacijama, većina neprijateljskih meta u vazdušnom prostoru Kijeva je detektovana i uništena“, dodao je.

Zasad se još uvek ne zna koliko objekata je srušeno i jesu li neki od njih uspeli da pogode svoje mete.

Kako su rekli zvaničnici za Rojters, jutros su krhotine padale po kijevskim kvartovima Obolonski, Ševčenkivski, Solomjanski i Darnitski.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu je napisao da su se u nekoliko opština čule eksplozije i da su na zoološki vrt u opštini Ševčenivski pale krhotine, a u opštini Solomjanskij se od krhotina zapalilo nekoliko automobila.

Ukrajinska služba za hitne situacije objavila je fotografije vatrogasaca koji gase požare po Kijevu nakon jutrošnjeg ruskog raketnog napada.Rojtersov svedok u Kijevu izvestio je da se čulo nekoliko eksplozija koje su zvučale kao PVO. Prema rečima gradonačelnika ukrajinske prestonice, povređeno je troje ljudi kada je oštećeno nekoliko automobila i zgrada u kvartu Solomjanski na zapadu grada.