Al kaida na steroidima

0

Postoje velike indikacije da se takozvana Islamska država reorganizuje u Iraku, dve godine nakon što su izgubili poslednju teritoriju u toj zemlji, piše BBC. Obaveštajne službe Kurda i Zapada tvrde da se broj napada ISIL-a povećava.
Militanti su sada više osposobljeni i opasniji od Al Kaide, tvrdi kurdski službenik za borbu protiv terorizma Lahur Talabani.
“Imaju bolje tehnike, taktike i mnogo više novca. Mogu kupiti vozilo, oružje, hranu i opremu. Tehnološki su pametniji i teže ih je ‘isterati’. Oni su poput Al Kaide na steroidima”, rekao je Talabani.
Istakao je kako oni na severu Iraka već 12 meseci rade na ponovnoj izgradnji na ruševinama kalifata. S obzirom na povećanu aktivnost, misle da je faza reizgradnje okončana, prenosi Kliks.
Kazao je i to kako je sada na delu novi ISIL koji ne želi kontrolisati teritoriju kako bi izbegao da ponovo postane meta, već su otišli u “podzemlje”.
“Nalaze se u velikom planinskom području koje iračka vojska teško može kontrolisati. Kriju se u pećinama i drugim skrovištima”, kazao je Talabani.
Upozorio je da će ISIL iskoristiti nemire zbog političkih hapšenja, osećaj otuđenosti sunita , kao i zastranjene odnose između Bagdada i kurdske regionalne vlade. Postoji novo područje koje nikom ne pripada, a koje se nalazi na severu Iraka između zona koje čuvaju kurdske snage i njihove iračke kolege. Samo jedna patrola kontroliše područje gde su Isilovci.
Prema izveštajima obaveštajnih agencija, ISIL se nedavno pojačao sa 100 novih boraca koji su prešli granicu iz Sirije, a među njima su i neki stranci koji nose samoubilačke pojaseve.
Kurdska obaveštajna služba tvrdi kako na području Iraka postoji još 10.000 pristalica ISIL-a, od kojih je najmanje 5.000 boraca.
Američki vojni komandir Vilijam Sili kazao je kako su njihove snage samo od sredine oktobra do sredine novembra izvele 170 operacija “čišćenja” i uništile 1.700 komponenti za improvizovane eksplozivne uređaje. Naglasio je kako smatra da se IDIL-ovci ne mogu dugo kriti i živeti u pećinskim uslovima.
Terorističke aktivnosti u Iraku su povećane, a postoji strah da će biti još novih napada i na Zapadu, zaključuje BBC.