Aljbin Kurti – skroman, pošten, opasan! (ANALIZA)

0

Predsednik pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti danas je seo u fotelju premijera Kosova. Skupština Kosova sinoć je izglasala njegovu vladu . “Nije pobedio pokret Samoopredeljenje i nije pobedio Demokratski savez Kosova.

Pobedili su građani koji su, kad su se god suočili sa nepravdom, digli na noge. Vlast i državu je dobio narod”, rekao je Kurti.
On je pozvao sve radnike javnih institucija da se distanciraju i prijave korupciju, navodeći da će novo liderstvo imati za saveznike koji se brinu o javnom bogatstvu.

Novi kosovski premijer ima bogatu biografiju buntovnika. Devedesetih je bio organizator albanskih demonstracija u Prištini. Kasnije su ga srpske vlasti hapsile. Rat na kosovu je dočekao u zatvoru u centralnoj Srbiji. Posle rata, predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica ga je, zajedno sa nekoliko stotina Albanaca, amnestirao.

Kurtijev politički anganžman je počeo pod patronatom „kosovskog Mendele“ Adema Demaćija, političara koji je proveo 28 godina u jugoslovenskim zatvorima zbog proalbanskih separatističkih ideja.

Kurti je potom vodio televizijsku emisiju „ Sa Albinom“.

Posle samo nekoliko političkih emisija, brzo je došao pod udar vlasti koju je predvodio sadašnji kosovski predsednik Hašim Taći. Posle jedne emisije u kojoj je upitao: „Pa , ko je ubio nekoliko hiljada Srba na Kosovu? Nisu valjda svi izvršili samoubistvo?“, politički šou koji je vodi Aljbin Kurti je ukinut.

Kao lider pokreta „Samoopredeljenje“ Kurti je postao poznat zbog protivljenja korupciji i kriminalu koju su predvodile vlasti na čelu sa Hašimom Taćijem. Njegov „patent“ – suzavac u parlamentu je ozbiljno uzdrmao vlast i bio jedna od stepenica kojom se popeo do premijerske funkcije. On ima veliko iskustvo sa organizovanjem protesta.

Poznavaoci kosovske političke scene ističu njegovu upornost, skromnost i poštenje. Iako je godinama lider najjače stranke na Kosovu, i dalje živi u skromnom stanu. Prepričavaju se legende o tome da je naredio da poslanici „Samoopredeljenja“ svoju poslaničku platu dele u stranci. Buntovnik i levičar – tako ga opisuju strani mediji. On je Robespjer, a ne Danton, tvrde kada dokazuju koliko je radikalan.
On nije korumpiran, opšte je mišljenje na Kosovu.

Najvažnije je što je, bar do sada, govorio ono što oseća i misli. U Prištini će mnogi reći da je Kurti opasan čovek. Prvenstveno oni koji bi voleli da on to pokaže u odnosu prema Taćiju, sa kojim ima mnogo neraščišćenih računa. On je više vremena proveo u Taćijevim, nego u srpskim zatvorima.

Tako da je njegova politička borba, kao jedan od najvažnijih ciljeva imala upravo rušenje Hašima Taćija.

U Vašingtonu i Briselu mu najviše zameraju na „velikoalbanskim fantazijama“. Ali, on je tu priču iskoristio da dođe na vlast, braniće ga u Prištini. Pored Taćija, veliki animozitet postoji između Kurtija i premijera Albanije Edija Rame. Rama, recimo, juče nije čestitao Kurtiju izbor za premijera.

Čini se da je Kurtijev projekat da pored rušenja Taćija, napada i Ramu, kako tvrdi,Taćijevog „ortaka u kriminalu“.
Novi premijer tvrdi da on neće biti najpoznatija ličnost na Kosovu – već da će to biti tužilac.

On namerava da normalizuje život na Kosovu. Ali, od malo Albanaca ćete čuti da je Kurti čovek kompromisa. Što se tiče albanske političke scene on ima veoma jakog protivnika u Hašimu Taćiju, koji kontroliše važne centre moći, takozvanu „duboku državu“ i dobar deo podzemlja i ima saveznike u autoritarnim vlastima u regionu.

Tu bitku Kurti može dobiti samo uz pomoć stranaca. Iako ga nije lako uceniti jer nije korumpiran i nema „krvave ruke“ mnogi analitičari veruju da je on već postao „američki čovek“, kao , uostalom i svi njegovi prethodnici u premijerskoj fotelji.

Izvor: mediatop.info