Asanž može da se ženi u zatvoru

0

Britanske zatvorske vlasti dale su osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu dozvolu da se oženi dok je u pritvoru, rekla je njegova verenica, dok čeka ključnu sudsku odluku o mogućem izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, javlja AFP.

Asanž, koga Vašington želi da se suoči sa brojnim optužbama u vezi sa masovnim curenjem poverljivih dokumenata, planira da se oženi Stelom Moris, bivšom članicom njegovog pravnog tima sa kojom ima dvoje dece.

On se nalazi u zatvoru visoke bezbednosti Belmarš u Londonu, dok se Viši sud priprema da donese odluku o žalbi SAD na odluku nižeg suda da blokira njegovo izručenje.

Vikiliks je saopštio u četvrtak kasno uveče da je par pokrenuo pravni postupak nakon što im je „u suštini onemogućeno da se venčaju“.

Dobre vesti: Vlada Velike Britanije je odustala 24 sata pre roka“, napisala je Moris na Tviteru pored fotografije para kako stoji ispod duge. „Džulijan i ja sada imamo dozvolu da se venčamo u zatvoru Belmarš”, dodala je ona.

Moris je napisala da joj je laknulo, ali da je i dalje ljuta što je bilo neophodno preduzeti pravni postupak “da bi se zaustavilo nezakonito mešanje u naše osnovno pravo na brak”.