Avganistan – javna smrtna kazna

0
FILE - In this Wednesday, Oct. 8, 2014, one of the six nooses prepared for men sentenced to death at a jail in Kabul, Afghanistan. Afghanistan has hanged six men convicted of terrorism, signaling a tougher approach toward the Taliban. President Ashraf Ghani's office says he "approved executions of six terrorists who perpetrated grave crimes against civilians and security personnel." (AP Photo/Massoud Hossaini, file)

Danas je gradu Farad, na zapadu Avganistana pogubljen osuđenik za ubistvo. To je prvo javno izvedena smrtna kazna od kako su se talibani vratili na vlast. „Vrhovni sud je naredio da se kazna izvrši javno, pred okupljenim građanima“, izjavio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid. On se pozvao na zakon osvete koji se nalazi u islamskom zakonu.

Prošlog meseca, vrhovni vođa talibana Hibatulah Akhundzada naredio je sudijama da sprovode u potpunosti islamski zakon, uključujući javna pogubljenja, kamenovanja i bičevanja tkao i amputacije ekstremiteta lopovima.

Talibani su izveli nekoliko javnih bičevanja otkako su došli na vlast, ali pogubljenje u u Farahu, glavnom gradu istoimene pokrajine, prvi je koji su priznali. Navodi se da je pogubljen osuđenik Tajmir, sin Gulama Sarvara, koji je živeo u okrugu Anjil u pokrajini Herat na zapadu.