Bajden podržao proteste na Kubi

0

Predsednik SAD Džozef Bajden podržao je demonstrante koji protestuju protiv vlade na Kubi.

“Narod na Kubi zahteva oslobađanje od autoritarnog režima. Dugo nismo videli ovakve proteste. SAD stoje čvrsto uz narod Kube dok traži svoja univerzalna prava i pozivamo kubansku vladu da se uzdrži od nasilja i pokušaja da ućutka glas naroda”, kazao je Bajden i odbacio tvrdnje kubanske vlade da iza protesta stoji Amerika.

“Mislim da bi bila velika greška kubanskog režima ako bi tumačili ovo što se dešava u selima i gradovima širom Kube kao nešto što su uradile SAD”, istakao je američki državni sekreta Entoni Blinken, reagujući n aoptužbu kumanskog šefa diplomatije da nemire izazivaju američki plaćenici.

“Na Kubi nije bilo ustanka, već nereda i nemira uzrokovanih unapred pripremljenom akcijom koja je koštala milione” rekao je kubanski šef diplomatije.

Hiljade ljudi protestovalo ne na ulicama kubanskih gradova, a predsednik Kube Dijaz Kanel je rekao da su kamenicama gađali policiju i menjačnice, da su krali i palili vozila i ponašali se “potpuno vulgarno i delinkventno”.

Pozvao je “revolucionarno” nastrojene građane da organizuju kontra protest.

Antivladini demonstranti su, marširajući Havanom, pozvali na slobodu i jedinstvo, a policija je u jednom trenutku prekinula šetnju i uhapsila neke demonstrante.