Balkan nije prioritet Rusije

0

Rusija Srbiji neće biti toliko privlačna jednom kada se reši pitanje Kosova, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Maksim Samorukov, zamenik glavnog urednika moskovskog Karnegi centra i dodaje da Zapadni Balkan nije prioritet za Rusiju.
Samorukov je u Beogradu boravio kao učesnik panela o uticaju Rusije na Zapadnom Balkanu u okviru Sedme NATO nedelje koja je prošle sedmice održana u organizaciji Centra za evroatlantske studije.
Kada je reč o ambicijama Rusije da bude uključena u dijalog Beograda i Prištine, Samorukov kaže da Rusija ima svoj interes da se to pitanje ne reši, kao i da se izjave ruskih zvaničnika o postizanju konačnog rešenja mogu shvatiti kao dvosmislene.
“Zapadni Balkan nije prioritet za Rusiju i ona nije spremna da u region uloži mnogo novca ili napora, ali ne želi ni Zapad na Balkanu. A opet, sa druge strane, ne želi ni da zameni Zapad u regionu. Geopolitički limbo u kome se region trenutno nalazi je idealan za Rusiju. To ne znači ni potpunu stabilizaciju, ni potpunu destabilizaciju, već nešto između. Rusija ne želi da se zamrznuti konflikti na Balkanu reše, jer upravo zamrznuti konflikti drže Zapadni Balkan dalje od NATO-a i Evropske unije, ali isto tako Rusija ne želi ni da ti konflikti postanu aktivni, jer i ona ima svoju crvenu liniju”, tvrdi Samorukov.
“Primera radi, Rusija želi da Milorad Dodik (član Predsedništva BiH, nekadašnji predsednik Republike Srpske) uspori saradnju Bosne i Hercegovine sa NATO-om i EU, ali ne i da Dodik proglasi nezavisnost (Republike Srpske), jer bi to Rusiju stavilo u vrlo neugodan položaj da mora da bira – da li da nastavi da podržava Dodika ili ne i da postane aktivnija u regionu”, kaže on.
Što se Kosova tiče, rekao je Samorukov, Rusija, kao i u drugim konfliktima na Zapadnom Balkanu, ne želi da se konflikt između Srbije i Kosova reši, kaže Samorukov. Podrška Rusije je u ovom vremenu ključna za Srbiju, pre svega zbog situacije na Kosovu. Srbiji je potrebna Rusija na međunarodnom nivou i njena moć u Ujedinjenim nacijama, kako bi sprečila potpuno priznanje Kosova. Čim se konflikt reši, Rusija više neće biti toliko privlačna Srbiji. Ali, do sada smo videli toliko problema i prepreka na putu da se ovaj konflikt reši da Rusija praktično i ne mora mnogo toga da radi kako bi to sprečila.

“U tom smislu, i izjave koje dolaze od ruskih zvaničnika su dvosmislene. Sa jedne strane, Rusija kaže da je spremna da podrži svako rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju, ali sa druge strane kaže da bi to rešenje trebalo bude bazirano na Rezoluciji UN 1244, koja onemogućava nezavisnost Kosova. I upravo sa tom dvosmislenošću Rusija želi da pokaže Srbiji da Kremlj, u stvari, ne odobrava da Srbija prizna Kosovo. Ali, svakako ne bih rekao da je Rusija glavna prepreka za rešavanje ovog konflikta. Ima tu mnogo prepreka na lokalnom nivou i dug je put do konačnog sporazuma, tako da Rusija može da odmara, jer konačno rešenje nije na vidiku. Niko više u Srbiji nije spreman i ne želi da se bori za Kosovo. Za njih je jasno da je Kosovo neka vrsta lanca koja ograničava njihovu slobodu za manevrisanje u međunarodnoj politici. Istovremeno, Kosovo je za njih adut u pregovorima sa EU. Ali, ja zaista mislim da je glavni prioritet aktuelne vladajuće elite u Srbiji prozapadna orijentacija, koji treba da im pomogne u jednom drugom, sebičnom prioritetu – da ostanu na vlasti što je duže moguće”, tvrdi Maksim Samorukov.