Benet novi premijer Izraela

0

Novi izraelski premijer Naftali Benet obećao je da će ujediniti zemlju posle četiri izborna ciklusa u poslednje dve godine, što je izazvalo politički zastoj u Izraelu.

Rekao je da će njegova vlada “raditi za dobrobit čitavog naroda” i da će prioriteti biti reforme sistema obrazovanja i zdravstva, kao i smanjenje birokratije.

Benet, desno orijentisani nacionalista, uz pomoć koalicionih saveznika je postao premijer nakon što je u parlametnu dobio podršku 60 poslanika, dok je 59 bilo protiv njegovog imenovanja.

U Tel Avivu su hiljade ljudi izašle na ulice da pozdrave ovakav ishod glasanja.

Dosadašnji premjer Benjamin Netanjahu (71), koji odlazi sa funkcije posle 12 godina, rekao je da će se vratiti ranije nego što se to očekuje i da će se kao opozicija njegova stranka boriti za obaranje nove vlade.

Netanjahu je posle glasanja u parlamentu prišao Benetu i čestitao mu.

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je novoizabranog premijera Izraela Naftali Beneta kako bi mu čestitao na formiranju izraelske vlade. – Tokom razgovora lideri su naglasili važnost savezništva između Izraela i SAD i istakli njihovu povećenost jačanju odnosa između dve zemlje i očuvanju bezbednosti izraelske države – navodi se u saopštenju koje je objavio kabinet Beneta.

Kako se dodaje, Benet je zahvalio Bajdenu na podršci Izraelu tokom nedavne akcije u Gazi i istakao da smatra Bajdena “velikim prijateljem” izraelske države.

Bajden je Beneta pozvao oko dva sata nakon što je vlada položila zakletvu, prenosi Tajms of Izrael i ukazuje da se u saopštenju Bele kuće pominju i Iran i unapređenje mira sa Palestincima.

U saopštenju Bele kuće, Bajden je naveo da Izrael nema boljeg prijatelja od SAD i poručio da SAD ostaju nepokolebljive u podršci bezbednosti Izraela.