Besne požari u Grčkoj

0

Hiljade stanovnika ostrva Evija u Grčkoj morale su da napuste svoje domove zbog šumskih požara koji već sedmi dan nekontrolisano gore. Trajekti su u pripravnosti za evakuaciju ljudi koji su i dalje na ostrvu. Grčki premijer Kirijakos Micotakis zahvalio se zemljama koje pomažu u obuzdavanju vatrene stihije, među kojima je i Srbija. Vatrena stihija na Eviji, drugom po veličini grčkom ostrvu, brzo se raširila na nekoliko strana i spalila hiljade hektara šume na severnom delu, preneo je Rojters.


Vatrom su zahvaćene kuće u pet sela, ali potpuni podaci o šteti i dalje nisu poznati.


Stanovnici Evije situaciju opisuju kao horor film koji proživljavaju poslednjih nedelju dana.


Iz mesta Pefki, oko 200 turista iz Srbije je prebačeno u banju Edipsos, na drugom delu ostrva. Svi koji žele mogu besplatno na kopno, a vodiči sa Evije tvrde da to planira većina naših turista.


Širenju požara, koji su izbili širom Grčke, pomaže talas visokih temperatura, najgori u poslednjih 30 godina. Od utorka je obalska straža sa Evije evakuisala više od 2.000 ljudi, uključujući veliki broj starijeg stanovništva.


Pomoć u gašenju požara u Grčkoj poslale su 22 zemlje, među kojima je i Srbija. U Grčku je stiglo 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a, sa 14 vozila i tri helikoptera. Osim na Eviji, kritično je na Peloponezu, čiji stanovnici navode da su preživeli “katastrofu biblijskih razmera”. Uništeno je 70 odsto regije.


Požari koji su proteklih dana pretili severnim predgrađima Atine sada su utihnuli. I tu su se vatrogasci borili da spasu svaku kuću i pomognu ugroženima.


Grčki i evropski zvaničnici označili su klimatske promene kao uzrok velikog broja požara koji poslednjih dana bukte u južnoj Evropi.