Borelj: „Francusko-nemački predlog je predlog EU“

Borelj: „Francusko-nemački predlog je predlog EU“

Nema svrhe raditi na novim sporazumima, ukoliko se već dogovoreni ne sprovode“, izjavio je visoki predstavnik, Žozep Borelj, nakon završenog sastanka ministara spoljnih poslova EU. Potvrdio je da se razgovara o francusko-nemačkom predlogu, te da ga strane nisu odbile, ali i potencira da je trenutno fokus na rešavanju novonastale krize sa tablicama i to pre 21. novembra.

Na terenu je najveća kriza još od 2013. godine, kazao je Borelj i zatražio od strana da se angažuju u cilju smirivanja tenzija.

Šef evropske diplomatije najavio je da će glavni pregovarači večeras početi da rade na „sledećim koracima“. Ujedno najavljuje mogućnost održavanja sastanka na nivou lidera.

Kosovska strana dolazi. Spreman sam da zakažem sastanak lidera, ako pregovarači naprave napredak ka praktičnom rešenju o registarskim tablicama pre roka 21. novembra”, kazao je Borelj.

Borelj precizira da je u poslednje 2-3 godine bio sve vreme angažovan na upravljanju krizama i to jednom za drugom.

Ovo nije način da rešimo problem. Potreban nam je bolje strukturiran pristup da se osvrnemo na duboka pitanja i da pokušavamo da sprečimo da se krize dese“, navodi Borelj.

Ukoliko „prebrodimo ovaj opasan trenutak“, kako kaže Borelj, onda bi trebalo da „gledamo problem drugačijim očima“:

Ne kao upravljanje krizama, već kroz strukturna rešenja“.

Kao strukturno rešenje i korak napred vidi upravo nemačko-francuski predlog, koji, kako dodaje, nijedna strana nije odbila.

I ovo je korak napred, novi pristup i moram da kažem da obe strane, ne bih rekao da se slažu, ali ne odbacuju predlog. Što nije malo“, rekao je Borelj.