Brisel – nastavak dijaloga u julu

0

Naredna runda dijaloga na najvišem političkom nivou između Srbije i Kosova biće održana u julu, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na kraju današnjeg sastanka u Briselu, kojem je prisustvovao i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Posrednici u razgovoru bili su šef evropske diplomatije Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Vučić je kazao da se “apsolutno oko ničega nije složio sa Kurtijem”.

“Oni [delegacija Kosova] su došli da se dogovore o ni o čemu, apsolutno o ni o čemu”, rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa Kurtijem.

Aleksandar Vučić je ovaj susret ocenio kao drugačiji.

“Ne žele uopšte da razgovaraju o Zajednici srpskih opština. Drugo, tražili su da pod hitno kažemo kada ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. Treće, nazivaju incidentima i provokacijom to što Srbi žele da prisustvuju liturgijama u crkvama na Kosovu, pošto je zemljište tim crkvama dato u vreme vladavine Slobodana Miloševića”, rekao je Vučić.

Prema rečima Vučića, govorilo se i o potrazi za nestalima tokom rata na Kosovu, ali, kako on tvrdi, kosovska strana je izrazila nezadovoljstvo što je na čelu srpske Komisije za nestale Veljko Odalović, član Socijalističke partije Srbije koju je 90-ih vodio tadašnji šef države Slobodan Milošević.

Predsednik Srbije je kazao da je kosovska strana na ovaj način želela da okonča dijalog.

“Verovali su da ćemo posle njihovih reči da napustimo prostoriju i da se ne vratimo. Naravno da to nismo uradili. Posvećeni smo dijalogu i nastavićemo da radimo na dijalogu”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da se nada da će Žozep Borel preneti američkom predsedniku Bajdenu šta se događalo na sastanku.

Dodao je da će narednih dana razgovarati sa predstavnicima kosovskih Srba.

Za razliku od Vučića, kosovski premijer Aljbin Kurti ne smatra da se radilo o napetom susretu. Ocenio je da se radilo o “konstruktivnom susretu”.

“Nije bilo nikakvih incidenata, niti situacija u kojima bismo bili na rubu incidenta. Imali smo distancu više od dva metara. Takođe, atmosfera jeste subjektivna stvar. Za mene je diskusija bila konstruktivna i o suštini stvari i problema. Najvažnije da ne idemo naokolo i da ne vidimo slona u sobi”, izjavio je Kurti.

Kurti je rekao da je na sastanak došao sa četiri predloga: uključujući i ponudu da Srbija i Kosov potpišu deklaraciju mira, u kojoj će se obavezati da “nijedna zemlja neće napadati drugu”.

Kosovski premijer je rekao da je predložio i stvaranje nove tržišne zone poput Centralnoevropskog trgovinskog sporazuma (CEFTA), pitanja nestalih uključujući i lokacije 11 masovnih grobnica, kao stvaranje nacionalnih veća za Srbe na Kosovu poput onih koji postoje u Srbiji za Albance i Bosance.

Kurti je kazao da je srpska strana odbila sve predloge, ali da se nije izjasnila za predlog o novoj tržišnoj zoni. Šef kosovske Vlade tvrdi da je međusobno priznanje najbolje rešenje jer, kako je rekao, “niti Srbija priznaje Kosovo, niti Kosovo Srbiju”.