Crna Gora – kriza vlasti u „govoru tela“ predsednika

0

Reke ljudi, dva puta nedeljno, uz versku ikonografiju, u gradovima Crne Gore izraz su nezadovoljstva zbog toga što je vlast usvojila zakon o slobodi veroispovesti.

Ali, nezadovoljstvo ima i druge uzroke, pre svega u lošem socijalnom položaju stanovništva, institucionalizovanom kriminalu i korupciji. Delegacija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori obavestila je predstavnike Stejt departmenta o stanju u Crnoj Gori. U Vašingtonu su govorili o nepoštovanju osnovnih ljudskih prava, verskih sloboda, imovinskih prava, kao i prava na slobodno izražavanje volje građana.
Masovni protesti pravoslavnih vernika, ali i pripadnika drugih konfesija uzdrmale su vlast u Crnoj Gori.

Vladajuća Demokratska partija socijalista je usvajanjem ovog zakona učinila sebi medveđu uslugu. Zbog toga je vladajuća stranka podigla stepen mobilnosti, održava svakodnevne sastanke u svim mestima Crne Gore, svesna da u izbornoj godini ovi protesti mogu da dovedu čak i do gubitka vlasti. Najveći problem DPS je što mnogi njeni članovi, čak i policijski funkcioneri, učestvuju na protestnim litijama.

Predsednik Crne Gore obilazi opštinske odbore ubeđujući članstvo da vlast nije u krizi.

Đukanović se nalazi u nezavidnoj poziciji. Protesti su iz dana u dan sve masovniji. Pokušaj da se izazovu incidenti slanjem navijačkih grupa čiji je cilj bio da isprovociraju sukobe, nije uspeo. Nisu uspele ni provokacije hapšenjima opozicionih lidera i članova njihovih porodica.

Naprotiv – to je samo povećalo masovnost skupova. Čitava situacije je u dobroj meri internacionalizovana. Sve više svetskih medija izveštava o suštini protesta, kao i o autogolovima vlasti. Sve češće se stanje u Crnoj Gori opisuje epitetima „kriminalizovana i korumpirana vlast“.

S druge strane vlast nije u prilici da povuče zakon, jer bi to, u godini izbora, bio znak slabosti, što bi se odrazilo na izbornu volju građana. S druge strane DPS se osipa.

Verska osećanja u Crnoj Gori su povređena prvensveno zbog toga što su građani svesni da vlast želi da otme crkvenu imovinu i da je, kako mnogi tvrde, proda strancima.

Vlast je nervozna zbog činjenice da je postignuto ozbiljno jedinstvo svih verskih konfesija, na ulicama i trgovima Crne Gore.

Šta god da vlast preduzme to svedoči o panici koja je zavladalu u vladajućoj stranci i u ovom trenutku to samo jača proteste.
Posebno je zanimljivo da je veći deo policije i represivnog aparata – uzdržan.

Bezbednosni sistem , bez obzira što čelnici tvrde da „neće dozvoliti destrukciju države“, i što su pripadnici specijalnih policijskih jedinica raspoređeni u svim delovima države, je na neki način podeljen. Ima sredina u kojima se policajci pridružuju protestima i gde čak i šefovi policije učestvuju.

Pokušaj DPS da podelama u crnogorskom društvu i održavanjem stanja kontrolisanog sukoba, obezbede izbornu pobedu može se vlastima vratiti kao bumerang.

Analitičari idu dotle da čak ocenjuju ponašanje crnogorskog lidera Mila Đukanovića. Tvrdi se da dramatični stil govora, povišeni ton, preteći pokreti – svedoče o njegovoj uznemirenosti i uzrujanosti.

Nastup Mila Đukanovića u Tivtu je bio pun emocija, ljutnje, srdžbe, stresa i prkosa, uz pokušaj demonstriranja superiornosti, što građani percipiraju kao slabost.

„Ne dozvolite da budete deo tog ludačkog pokreta..“, rekao je Đukanović. Ova rečenica je razžestila učesnike protesta kojih nije malo.
Govor tela jasno je slao signale njegovog emocionalnog stanja, a reči i telo su u većini nastupa delovali kao skladni delovi slagalice koje su upućivale na samosvesnost situacije o kojoj govori i da zaista neće dozvoliti da se išta dogodi suprotno njegovim stavovima i interesima države, tvrde psiholozi koji su za „Vijesti“ analizirali nastupe crnogorskog predsednika…

On je, prema njihovom mišljenju, pokazao neslaganje, neuvažavanje i prezir prema građanima kojima je predsednik. To se Đukanoviću u prošlosti nije dešavalo. Oni smatraju da je poslao poruke da on neće popustiti. S druge strane te njegove poruke se čitaju kao slabost. Tako ih čitaju i mnogi pripadnici njegove partije.

Spinovanje, u kojem je Đukanović majstor, se kreće od toga da su protesti anticrnogorski, da su iz raznih srbijanskih ili ruskih kuhinja, sve manje su uverljivi. Analitičari tvrde da je predsednik Crne Gore – „pročitan“ i da više nema valjanih argumenata u komunikaciji sa narodom.

Izvor: mediatop.info

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime