Crna Gora – popisano 564 hiljade građana

Crna Gora – popisano 564 hiljade građana

Zaključno sa nedeljom, 17. decembra, u Crnoj Gori je popisano više od 564.000 hiljade građana, 308.000 stanova i 181.000 domaćinstava, izjavila je danas zamenica direktora Uprave za statistiku (Monstat) Snežana Remiković.
Popis stanovništva u Crnoj Gori je nakon dve godine kašnjenja i dva odlaganja u ovoj godini počeo 3. decembra i trebalo je traje zaključno sa sutrašnjim danom, ali je produžen za još 10 dana, zbog vremenskih uslova i nedostataka popisivača.
Remiković je rekla da ima dovoljno vremena da se popis, koji je produžen do 28. decembra, završi u roku, čak i u opštinama gde je nedostajalo popisivača.
Remiković je naglasila da je kontrolama utvrđeno da, uprkos tome što su pojedini popisivači isključeni zbog nepravilnosti, nije promenjen nijedan podatak iz „osetljive kategorije”.
„Do sada je, kontrolama koje su rađene, utvrđena njihova stopostotna verodostojnost u odnosu na kopiju”, rekla je Remiković.
Preliminarni rezultati o broju stanovnika, domaćinstava i stanova biće poznati najkasnije 30 dana nakon završenog popisa.
Konačni se, dodala je Remiković, očekuju „negde šest meseci nakon toga”.
„Provera će trajati nekih mesec dana, što će produžiti i taj period za objavu”, kazala je zamenica direktora Monstata.