Crna Gora – svi tvrde „bez nas nema vlade“

Crna Gora – svi tvrde „bez nas nema vlade“

Pokret Evropa sad (PES) osvojio je najviše glasova na juče održanim vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koje je obeležila izuzetno niska izlaznost.

Ta partija će najverovatnije biti u poziciji da bude nosilac formiranja vlade, za šta će morati da uđe u koaliciju.

PES je osvojio 26 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.

Pre nepunu godinu oformljena partija Milojka Spajića, kojoj je ovo bilo prvo učešće u borbi za mesta u parlamentu, u novom sazivu Skupštine imaće prema toj projekciji 24 poslanika, dok prema CeMI-jevoj proceni može da računa na 23 mandata. To je međutim koaliciona lista, na kojoj nekoliko mesta pripada CIVIS-u, Ujedinjenoj Crnoj Gori, Novskoj listi, Alternativi…

Spajić je sinoć najavio da će oni razgovarati sa svima sa kojima, kako je objasnio, dele zajedničke vrednosti.

Na pitanje sa kim bi pravili vlast, Spajić je rekao da se jasno izjasnio s kim neće u koaliciju – sa Demokratskom partijom socijalista(DPS) i Građanskim pokretom URA dok nije odgovorio na pitanje o mogućoj koaliciji sa listom “Za budućnost Crne Gore”.

Najveći broj mandata, nakon koalicije PES-a, prema podacima CDT-a, osvojila je koalicija Zajedno, okupljena oko DPS-a. Oni će, kako je saopštio CDT, imati 21 mandat. Osvojili su 23 odsto glasova.

Slede koalicija Za budućnost Crne Gore sa 14 mandata (15,1 osto), koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA 12 (12,3 odsto). Ta koalicija, prema podacvima CeMI, ima 11 mandata.

Bošnjačka stranka imaće šest mandata, Albanski forum dva predstavnika u parlamentu, a Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa po jedan.