Da li je sutra “dan D” u Crnoj Gori?

Da li je sutra “dan D” u Crnoj Gori?

U Crnoj Gori je uzavrela atmosfera na relaciji država – Srpska pravoslavna crkva , pred sutrašnji protestni skup u Nikšiću. Sukob između vlasti u Crnoj Gori I Srpske pravoslavne crkve je eskalirao namerom Vlade da usvoji sporni zakon o slobodi veroispovesti, koji SPC smatra pokušajem da joj se otme imovina I uguši uticaj. Neposredno pred protestni skup zakazan za sutra u Nikšiću, na koji će poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije na trg izneti I mošti Svetog Vasilija Ostroškog, dve strane razmenjuju optužbe I pretnje.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je sinoć izjavio “Vara se svako pojedinačno ili bilo koja institucija da može pobijediti državu Crnu Goru. Ko god nam sada prijeti svojom spremnošću da će da se spali, da se žrtvuje, da nema boljeg momenta da se postane svetac nego sada da se napravi neko samoubistvo, dobiće jasan odgovor da nas je mnogo više na ovoj strani, koji smo sve u životu do sada dali da ispravimo jednu istorijsku nepravdu i da obnovimo crnogorsku državu”. On je u emisiji “Živa istina” kazao da “nerado odgovara logikom snage i logikom sile, ali da misli da o svim pitanjima, pa i onim važnim oko kojih se drastično razlikujemo moguće tolerantno razgovarati”.
“Ali, kada vas dovedu u situaciju da morate odgovoriti na njihove argumente onda želim da kažem da se vara svako pojedinačno ili bilo koja institucija da može pobijediti bilo koju državu, ukljućujući i državu Crnu Goru”, poručio je Đukanović.
On je rekao da je bilo mnogo takvih pokušaja navodeći da su najsvježija takva sjećanja iz 2015. i 2016. godine.
On je poručio da su na to svoje ostvarenje vrlo ponosni, i spremni da svim mogućim sredstvima brane taj državni krov nad glavom.

“Moralo bi biti jasno ne samo iz našeg iskustva, nego iz univerzalnog da će uvijek naći manje pristalica, pa i manje motiva za rušenje nego za odbranu nečeg što je mukotrpno i pravedno stečeno i obnovljeno, prema tome nemojte nam se zalijetati, najljubaznije vas molimo”, kazao je Đukanović u emisiji “Živa istina”.
Ubrzo je stigao odgovor.
“Dobro bi bilo da predsjednik Milo Đukanović ne nameće narodu izbor – crkva ili njegova privatna država, jer je u tom slučaju država ta koja može prestati da postoji, a ne crkva”, poručio je Marko Kovačević, portparol Nove srpske demokratije, povodom izjave predsednika u emisiji “Živa istina”.

“Možda Milo Đukanović ne voli da koristi jezik sile, ali silu svakako voli da koristi i to sva Crna Gora već zna. Bilo je više i Osmanlija pa su u tim vremenima opstali Sveti Vasilije iz Hercegovine i Sveti Petar Cetinjski iz Stare Crne Gore i nisu ustuknuli nego su odbranili vjeru pravoslavnu. Dobro bi bilo da Đukanović ne nameće narodu izbor Crkva ili njegova privatna država jer je u tom slučaju država ta koja može prestati da postoji, a ne Crkva. Jer ako svoju privatnu državu pretvori u ono što su prema Crkvi bile sve okupacione vlasti od otomanske do njemačke, onda će se sa tom državom od strane vjernika tako i postupati. Mi se ne zalijećemo, mi čekamo pred svetinjama našu braću koju je Đukanović zarobio da nam kažu jesmo li braća i jesmo li narod Svetog Vasilija Ostroškog. Ako kažu da nismo, postaće nam isto što i nekad Turci, pa ćemo i od njih braniti vjeru kao nekad od Turaka”, kazao je Kovačević.
Uslov opstanka Crne Gore je, kako je kazao, da poštuje crkvu u kojoj je službovao Sveti Vasilije Ostroški.