Diplome iz Kragujevca – problem u Hrvatskoj

Diplome iz Kragujevca - problem u Hrvatskoj

Nakon hapšenja bivšeg rektora Univeziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića i nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Predraga Čanovića, zbog sumnji da su prodavali diplome, usledile su reakcije i van granica naše zemlje. Naime, hrvatski mediji navode da je među studentkinjama bila i supruga šefa najuticajnije opozicione SDP Peđe Grbina.
Grbin je za hrvatske medije rekao da su zapanjeni i da su se medicinske sestre „ni krive ni dužne našle u problemu”.
Navode da su se neke od bolnica u Hrvatskoj već bacile na dodatnu proveru diploma, a strukovna komora zatražila je u Kragujevcu dodatnu proveru jer, kažu, imaju informaciju da je kragujevački Univerzitet poništio 22 od 45 diploma.
I Hrvatska komora medicinskih sestara, dodaje se, zatražila je dodatnu proveru Univerziteta u Kragujevcu.
„Kod nas je ukupno 13 medicinskih sestara, koje su završile studije u Kragujevcu, prošlo postupak polaganja ispita u hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. godine”, rekao je predsednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.
„Mi kao Komora smo zatražili, poslali smo im popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku ispita jer imamo informaciju da su 22 diplome poništene tako da proverimo jesu li ove sestre koje su položile razliku još 2015. godine među tim imenima”, dodaje Gazić.
Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo zdravstva i kažu da nemaju informacija o toj temi te da je za priznavanje inostranih stručnih kvalifikacija u Hrvatskoj nadležna strukovna komora, u koju je dužan da se učlani svaki zdravstveni radnik koji „neposredno pruža zdravstvenu zaštitu”.
Ističu i da u će tek „po dobijenim informacijama postupati u okviru svoje nadležnosti”.