Đukanović : Nismo zvali NATO u pomoć

0

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović veruje da će biti dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija o Zakonu o slobodi veroispovijesti i da tu nema drugog izbora, jer država, kako je naveo, neće pristati na ucene.Upitan da li je tačno da je Crna Gora zvala NATO u pomoć, Đukanović je odgovorio odrično. “Kada prvi put pristane na ucenu, ta država je sama sebi potpisala kapitulaciju”, kazao je Đukanović i poručio da se vara onaj ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija naterati državu na kapitulaciju. Đukanović je rekao da Srpska pravoslavna crkva , time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država.
“Ko god se opredelio da živi u ovoj zemlji, ima ili planira potomstvo u ovoj zemlji, mora razmišljati da li će da mu ostavi srednjevekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru ili građansku i državu multietničke demokratije sa usvojenim evropskim sistemom vrednosti, u kojoj će svi građani i sve verske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj”, naveo je Đukanović. On je kazao da bezbednost i mir u Crnoj Gori nisu ugroženi ali da je mnogo onih koji sa raznih adresa pokušavaju da zloupotrebe litije i istakao da svi moraju da snose odgovornost za ono što rade.

“Svako mora znati da kada izvuče mač iz korica, treba da zna kako će ga u korice vratiti, a ne da prenosi odgovornost na drugog. Državni organi štite stabilnost i bezbednost građana, a svako ko pokušava na naruši bezbednost mora preuzeti odgovornost. Svi smo podložni krivično pravnoj odgovornosti”, poručio je Đukanović.
On smatra da su rasprave povodom Zakona o slobodi veroispovijesti pokazale da tu nije reč o Zakonu, ili imovini, već o državi.
“Tvrdim da je vrlo pretenciozno i suštinski vrlo netačno da se mitropolit Amfilohije obraća sa trona Svetog Petra Cetinjskog. On je mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske kome je nadležan patrijarh Srpske pravoslavne crkve i koji može da ga smeni ili raščini ako deluje mimo srpskih nacionalnih interesa”, rekao je predsednik Crne Gore.

Zakon je, kako je naveo, identifikovao tri linije udara na te vrednosti u Crnoj Gori, od kojih je prva crkvena.

Prema njegovim rečima, SPC se opire registraciji u Crnoj Gori i obavezi da bude jedan od društvenih subjekata koji će biti deo pravnog sistema crnogorskog društva.

“SPC u Crnoj Gori ne želi da se registruje zbog tvrdnje da je ona stvarala Crnu Goru, da je starija od Crne Gore i da zato nema potrebe za njenom registracijom”, kazao je Đukanović.

Đukanović smatra da crkva želi da pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država i da je crkva iznad Ustava i države. Na pitanje hoće li Crnogorci “sedeti skrštenih ruku i dozvoliti da SPC na protestima negira njihov identitet i državu”, Đukanović je odgovorio da neće pozivati Crnogorce da izađu na ulice.
“Ne mislim da su potrebna okupljanja na drugoj strani. Ne treba državni organi da pozivaju građane na okupljanje i da pozivaju na raspirivanje strasti”, poručio je Đukanović.

Đukanović je kazao da nema dileme da su događaji, u organizaciji SPC, poprimili politički karakter.

Na pitanje šta je iz ove situacije detektovao kao glavnu slabost crnogorskog društva i vlasti, Đukanović je naveo da je to medijska scena i nedovoljna sinhronizovanost raznih delova vlasti.