Grip pokosio 492 osobe

0

Od posledica infekcije koronavirusom, od kraja decembra do danas preminule su 492 osobe, dok je više od 24.500 zaraženo, saopštili su danas zvaničnici.
Bolest se proširila u više od 25 zemalja širom sveta, a najviše slučajeva otkriveno je u Kini, pre svega u provinciji Hubej, u kojoj se virus i pojavio, prenosi CNN.
Poslednji slučajevi virusa otkriveni su na kruzeru koji je pristigao u Japan, na kome je otkriveno 10 slučajeva, zbog čega je 3.700 putnika broda zadržano u karantinu u kome će ostati naredne dve nedelje.
Najviše zaraženih, ali i smrtnih slučajeva zabeleženo je u gradu Vuhanu, gde je od virusa preminulo 362, a zaraženo 8.351 osoba.
Mnoge zemlje organizovale su evakuaciju svojih građana iz Kine, a Velika Britanija naredila je svima da napuste tu zemlju, ali nije precizirala na koji način, niti je ponudila konkretnu pomoć, navodi CNN.
Američki Stejt department saopštio je da će u četvrtak poslati još dva aviona za evakuaciju građana, dodavši da posle toga nema u planu slanje dodatnih aviona za evakuaciju.
Epidemija koronavirusa izbila je krajem decembra prošle godine, a pretpostavlja se da virus vodi poreklo od životinja, pre svega od slepih miševa.