Grip pokosio 492 osobe

Grip pokosio 492 osobe

Od posledica infekcije koronavirusom, od kraja decembra do danas preminule su 492 osobe, dok je više od 24.500 zaraženo, saopštili su danas zvaničnici.
Bolest se proširila u više od 25 zemalja širom sveta, a najviše slučajeva otkriveno je u Kini, pre svega u provinciji Hubej, u kojoj se virus i pojavio, prenosi CNN.
Poslednji slučajevi virusa otkriveni su na kruzeru koji je pristigao u Japan, na kome je otkriveno 10 slučajeva, zbog čega je 3.700 putnika broda zadržano u karantinu u kome će ostati naredne dve nedelje.
Najviše zaraženih, ali i smrtnih slučajeva zabeleženo je u gradu Vuhanu, gde je od virusa preminulo 362, a zaraženo 8.351 osoba.
Mnoge zemlje organizovale su evakuaciju svojih građana iz Kine, a Velika Britanija naredila je svima da napuste tu zemlju, ali nije precizirala na koji način, niti je ponudila konkretnu pomoć, navodi CNN.
Američki Stejt department saopštio je da će u četvrtak poslati još dva aviona za evakuaciju građana, dodavši da posle toga nema u planu slanje dodatnih aviona za evakuaciju.
Epidemija koronavirusa izbila je krajem decembra prošle godine, a pretpostavlja se da virus vodi poreklo od životinja, pre svega od slepih miševa.