Ekvador – ubijen tužilac za borbu protiv mafije

Ekvador - ubijen tužilac za borbu protiv mafije

Tužilac protiv mafije i korupcije Ekvadora Sezar Suarez ubijen je u lučkom gradu Gvajakilu u Ekvadoru. Ubijen je u svom automobilu na kojem je desetak rupa od metaka. On je istraživao nekoliko dosijea koji se tiču organizovanog kriminala i napada i uzimanja talaca u studijima jednog televizijskog kanala prošle nedelje u Gvajakilu. Ekvador je država u vanrednom stanju jer besnu unutrašnji rat više od deset dana. Raspoređene su hiljade vojnika ali nisu u mogućnosti da spreče napade velikih bandi, koje vlada smatra teroristima.
Suarez je imao policijsku zaštitu dok je istraživao nedavno uzimanje talaca u televizijskom studiju u Gvajakilu.
„Mafijaši ovim ubistvom pokazuju da je kontrola koju policija i država pokušavaju da uspostave minimalna“, kaže pukovnik Mario Pazminjo, međunarodni konsultant za pitanja bezbednosti i odbrane.
Tužilaštvo je pokrenulo masovnu opraciju „Metastaza“, najveću u istoriji Ekvadora akciju protiv korupcije i trgovine drogom. Otkrivena je kriminalna struktura u kojoj su učestvovali tužioci, sudije, čuvari zatvora i policajci koji su stvorili sistem izbegavanja kazni za osuđene kriminalce. Ekvador je postao glavni distributivni centar za kokain proizveden u Peruu i Kolumbiji i taj posao kontroliše dvadesetak mafijaških organizacija. U junu je ubijen tužilac Leonardo Palasios u gradu Duran, nedaleko od Gvajakila.
Glavna tužiteljka Dajana Salazar je prijavila da joj direktno prete smrću iz Los Lobosa , jedne od glavnih kriminalnih organizacija, čiji je vođa, Fabricio Kolon Pikol, takođe pobegao iz zatvora prošle nedelje.
Krajem 2023. kriminalci su ubili i predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija u Kitu i Agustina Intrijaga, gradonačelnika Mante, jednog od najvećih gradova u zemlji.