Erdogan preti Evropi

0

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas evropske zemlje da bi Turska mogla da oslobodi zarobljene pripadnike Islamske države i pošalje ih u Evropu kao odgovor na sankcije EU zbog Kipra, javlja AP.
– Ne zanima nas ko je bio tamo na granicama, koja je zemlja primila svoje militante, a koja nije. Nastavićemo da ih deportujemo – rekao je Erdogan.
Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu obećao je ranije ovog meseca da će Ankara poslati zarobljene militante “Islamske države” nazad u njihove zemlje.
On je dodao da Ankara neće tolerisati neaktivnost Evrope u vezi sa pitanjem zatvorenih islamista u situaciji kada je Turska ostavljena da se sama bavi njima, preneo je “Sputnjik”.
Erdogan je rekao da je Turska do sada deportovala 7.500 terorista iz “Islamske države” i da se još 1.149 militanata nalazi u turskim zatvorima.
Erdogan je novinarima rekao da bi Turska nastavila repatrijaciju stranih džihadista čak i ako njihove zemlje porekla ne žele da ih prihvate.

“Treba da preispitate svoj odnos prema Turskoj, koja ima veliki broj pripadnika Islamske države u zatvoru ili ih drži pod kontrolom u Siriji”, poručio je turski lider.
Erdoganova izjava je bila odgovor na jučerašnje obelodanjivanje sistema EU za uvođenje sankcija Turskoj zbog neovlašćenog traganja za gasom u vodama oko Kipra.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime