Erdogan: „ Rusija treba da zadrži deo Ukrajine“

Erdogan: „ Rusija treba da zadrži deo Ukrajine“

Sve što želimo je da se sukob u Ukrajini, u kome ima mnogo žrtava i u kome ne može da ima pobednika, završi mirom, a ruski stav „da želi da okonča sve što pre” je veoma važan, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
Erdogan, koji je doputovao u Njujork na Generalnu skupštinu UN, rekao je za američku televizijsku mrežu PBS da se u Uzbekistanu nedavno sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je sa njim vodio veoma opsežne razgovore.
„I on mi je zapravo pokazao da je voljan da ovo okonča što je pre moguće. To je bio moj utisak, jer je način na koji se stvari trenutno odvijaju prilično problematičan”, izjavio je turski predsednik.
Prema Erdoganu, Turska vodi uravnoteženu politiku između Kijeva i Moskve, otkako je Rusija započela vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru, i podržava da se saslušaju obe strane.
On je saopštio i da postoji dogovor između zaraćenih strana da se razmeni 200 zarobljenika, i po njemu, time će biti napravljen značajan korak napred.
Erdogan smatra i da mirovnim rešenjem ne treba da bude dozvoljeno Rusiji da zadrži deo teritorija koje je zauzela u ratnom sukobu sa Ukrajinom.