Erdogan : tražićemo avione od drugih

0

Predsednik Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska borbene avione tražiti od nekoga drugoga, ako Sjedinjene države neće da im prodaju mlaznjake F-35. Odluka SAD-a o izbacivanju Ankare iz programa za F – 35 neće nas spriječiti da nabavimo avione.

Sjedinjene Države saopštile su prošle nedelje da uklanjaju saveznika iz Turske iz programa F-35, nakon što je Ankara kupila i dobila ruske raketne sisteme S-400 koje Vašington smatra pretnjom.

Vašington je takođe zapretio da će nametnuti sankcije Turskoj, iako je Ankara odbacila ta upozorenja.

Erdogan, koji je javno govorio o napetim vezama SAD-a po prvi put u 11 dana, izjavio je kako se nada da će američki zvaničnici biti “razumni” po pitanju sankcija, dodajući da Turska takođe može da preispita svoju kupovinu aviona Boing iz Sjedinjenih država.

“Ne dajete nam F-35? U redu, onda izvinite, ali opet ćemo morati da preduzmemo mere i po tom pitanju i da se okrenemo negde drugde ”, rekao je Erdogan članovima svoje vladajuće AK Partije.

“Čak i ako ne dobijamo F-35, mi kupujemo 100 naprednih Boing aviona, sporazum je potpisan … U ovom trenutku, jedan od tih aviona je stigao i mi vršimo uplate, mi smo dobri kupci, ” rekao je. “Ali, ako se stvari nastave ovako, moraćemo da razmotrimo ovo.”

Ruski državni konglomerat Rostek saopštio je da će Rusija biti spremna da isporuči svoje avione SU-35 u Tursku ako ih Ankara zatraži. Međutim, turski zvaničnici saopštili su u četvrtak da za sada nije bilo razgovora sa Moskvom o alternativama mlaznicama F-35.

Veze između Ankare i Vašingtona bile su zategnute zbog niza pitanja. Turska je takođe uznemirena podrškom SAD-a kurdskoj IPG miliciji u Siriji, glavnom savezniku SAD-a u regionu koji Ankara vidi kao terorističku organizaciju.

Ankara je upozorila da će pokrenuti vojnu operaciju u severnoj Siriji kako bi izbrisala IPG ako se ne bi mogla složiti s Vašingtonom o planiranoj sigurnoj zoni u regionu, rekavši da je “izgubila strpljenje”.

Međutim, Erdogan je danas izjavio da je Turska odlučna da uništi “teroristički koridor” istočno od reke Eufrata u Siriji.