Etiopija – za dve godine 700 hiljada mrtvih

Etiopija – za dve godine 700 hiljada mrtvih

Za dve godine ubijeno je 200 hiljada vojnika i pola miliona civila. To je bilans rata koji se vodi između TPLF ( Narodni oslobodilački front Tigraja) i vlade Etiopije i Eritreje. To je rat koji, začudo, ne privlači pažnju svetskih medija.

Rat je počeo u noći između 3.i 4. novembra 2020. godine u severnoj Etiopiji. Tada je pokrenut talas nasilja koji je odneo sedam stotina hiljada života. Uz promenjivu ratnu sreću, jer su pripadnici TPLF stigli čak i do Adis Abebe u jednom momentu, dve strane su se optuživale. Pre dva dana je postignut sporazum o primirju i ratna mašina je, za sada, stala.

Ujedinjene nacije su dokumentovalo većinu ratnih zločina, ali oni su do sada ostali nekažnjeni. Uporedo sa ratnim dejstvima širio se talas nasilja prema civilima, silovanja, ubistva i progoni. Narod je stradao bez hrane i lekova, bez telefona, odsečen os sveta.

Mirovni sporazum „o prekidu neprijateljstava“ je šansa da se uspostavi krhki mir, razoružaju vojske i paravojske i milicije i vrati civilna vlast.

Međutim, ima tumačenja da je mir zapravo „čista predaja Tigrajaca“ iscrpljenih dvogodišnjim masakrima. Ovaj dogovor , smatraju analitičari, spasava obraz Tigrajaca koji su kapitulirali i sada zavise od Abij Ahmeda i njegovih saveznika iz Eritreje. Etiopskom vojskom zapravo komanduju Eritrejci i oni žele da Tigraj bude pod njihovom kontrolo.

Juče je primirje prekršio vazdušni napad na grad Majčev u južnom Tigraju u kojem je bilo povređenih civila.