EU: Ne plašite se migranata

0

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracijje Ilve Johanson obišla je Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu, koji je tokom prošle i pretprošle godine obnovljen uz finansijku pomoć Evropske unije. Za rekonstrukciju bivše kasarne “Bora Marković” Unija je dala tri miliona evra, Srbija je uložila još 230.000 evra i danas je tu smešteno 428 migranata, uglavnom iz Sirije, Avganistana, Bangladeša i Paskistana.

Komesarka je imala priliku i da porazgovara sa migrantima, a u zvaničnom delu posete Johanson je istakla da je važno pokazati na delu kako funkcioniše podrška EU Srbiji i dodala da treba smanjiti ilegalni ulaz, a da se pritom poboljšaju načini za legalan ulazak u EU.

“Nijedna zemlja ne može sama da reši problem migranata. I zato je neophodno da radimo zajedno – i u Evropskoj uniji, i sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana, ali i sa drugim partnerima duž migrantskih ruta. Tako zajedno možemo da upravljamo migracijama, jer migracije nisu ništa novo. To je stari fenomen, uvek su postojale i migracije nikada neće prestati. Naš izazov je upravljamo migracijama na uređen način. Ne treba se plašiti migracija, jer je to fenomen kojim je moguće upravljati i mi to možemo zajedno”.

Evropska komesarka je istakla i da svake godine u Evropsku uniju pristigne oko tri miliona migranata, dok istovremeno milion i po ljudi napusti EU.