Evropski sud o Zakonu o slobodi veroispovesti: Mora da se sačeka odluka Ustavnog suda

0

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtev Advokatske kancelarije Radić iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Vlada Crne Gore saopštila je danas da je dvokatska kancelarija Radić iz Beograda podnela je 27. i 30. januara inicijative Evropskom sudu za izdavanje privremene mere kojom bi državnim organima Crne Gore bilo zabranjeno sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti, do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore po podnetim inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti ili do zaključenja temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Crne Gore.

Sud u Strazburu je odbio ovakav zahtev, o čemu je zvanično obaviještena Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava. Vlada Crne Gore podseća da je još 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve koja je zahtevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

Sud u Strazburu je tada obacio tužbu SPC, kojoj se pridružila u svojstvu umešača i Republika Srbija, kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali „postojeću imovinu“ niti „legitimno očekivanje“ za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtevali. Crnogorska Vlada ocenjuje da „najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja još jedan dokaz da su primedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi veroispovesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljanja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu“.

Danas