Fejsbuk neće cenzurisati političare

0

Fejsbuk neće proveravati izjave koje političari objavljuju na toj društvenoj mreži, čak i ako se radi o diskreditacijama ili lažnim informacijama kojima se manipuliše javnost. “Ne verujemo da je naša uloga da presuđujemo u političkim raspravama, niti da sprečavamo da govor političara dopre do publike I bude predmet javne rasprave, saopštili su iz Fejsbuka. Oglase I govore političara nećemo slati trećim licima na pregled, kažu u Fejsbuku. Ovakva reakcija je došla posle nava da će izborna kampanja 2020. godine biti vođena I dezinformacijama na društvenim mrežama, slično onoj koja je vođena 2016. godine, kada su , kako tvrde mnogi mediji, prljavu kampanju usmeravali “ ruski operativci”.

“Međutim, kada političar deli prethodno objavljeni sadržaj, uključujući linkove, video snimke i fotografije, planiramo da demotiramo taj sadržaj, prikažemo povezane informacije iz provere činjenica i odbacimo njegovo uključivanje u reklame”, rekao je potpredsednik Fejsbuka Nik Kleg , koji je nekada bio potpredsednik britanske vlade, pa se pre nekoliko meseci pridružio Fejsbuku sa zadatkom da pomogne u popravljanju imidža ove kompanije.
Fejsbuk se našao na udaru kritika , posebno demokrata, koji tvrde da su tehnološki magnati postali previše moćni, posebno posle afere oko Kembridž analitike, firme koja je zloupotrebila podatke sa društvenih mreža kako bi uticala na političke kampanje.