Gaza – priprema se odlučujuća bitka u tunelima

Gaza – priprema se odlučujuća bitka u tunelima

Izraelska vojska je upala u glavnu bolnicu u Gazi i priprema napad na lavirinte tunela u kojima se skrivaju pripadnici Hamasa, tvrde zapadni vojni stručnjaci. Tuneli se nalaze ispod medicinskog centra i , kako se navodi, umreženo je čak 500 kilometara podzemnih prolaza. U tunelima pripadnici Hamasa, tvrdi se, imaju ogromne zalihe eksploziva, raketa, granata i oružja, tvrde zapadni mediji.

Teroristi su godinama delovali unutar složene mreže tunela ispod civilnih zgrada, od kojih su neki iskopani i više od 10 metara pod zemljom, a svi ti prolazi mogli bi biti minirani ili bi u njima moglo biti zaseda. Izraelska vojska mora da se osloni na razna oružja i tehnologiju – poput dronova, posebno treniranih pasa i posebnih bombi – kako bi uništila teroriste duboko unutar tunela.

Specijalizovani inženjeri iz tima ‘Diamond‘ će radarima i sonarima prvo pokušati da pronađu tunele duboko ispod zemlje u kojima se nalaze mesta za lansiranje raketa i zapovedni centri, pokušaće da ih onesposobe. Izraelske snage imaju takozvane ‘bunker-baster‘ bombe (bombe za razaranje bunkera), koje prodiru duboko kroz zemlju pre nego što detoniraju, ali to bi bilo kobno za civile koji su potražili zaklon u zgradama iznad.

Također imaju inovativne ‘sunđeraste bombe‘ – iako IDF nije nikad priznao da poseduje to oružje koje sadrži posebne hemikalije, nakon eksplozije stvaraju gustu, tamnu penu koja se brzo širi i stvrdnjava i zatvara rupe ili ulaze u tunele. To bi blokiralo tunele i potencijalno zarobilo teroriste, a kasnije bi tunele srušili eksplozivom. Izraelski inženjeri, navode vojni stručnjaci, te bombe mogu da koriste u takozvanoj taktici ‘ljubičaste kose‘ – kada se dimnu granatu bacaju u tunel, a onda se bombom zatvori ulaz. Ako se uoči da dim izlazi iz obližnje zgrade, izraelske trupe će po tome znati da je tu još jedan ulaz.

Potom komandosi zvani ‘Lasice‘ ulaze u uske i mračne tunele kako bi oslobodili taoce. Tajno oružje Izraelaca su psi napadači i dronovi-ubice. IRIS ‘throwbot‘ – dron može se brzo kretati kroz zamršenu mrežu tunela i osigurati vojnicima ključne podatke o tome gde se teroristi skrivaju ili šta se nalazi ispred njih. Dronovi mogu da nose oružje, što znači da mogu da idu ispred izraelskih komandosa i da pobiju sve teroriste koji čekaju u zasedi. Izraelske snage također će koristiti mikro robote.

Izraelska vojska već godinama koristi obučene belgijske ovčare Malinoise, a sada se njihove veštine koriste i na ulicama Gaze i u Hamasovim podzemnim tunelima.

Kamera pričvršćena na psu snima kroz slabo osvetljene prolaze.

Bivši UN-ov viši savetnik i jedan od najiskusnijih svetskih pregovarača u talačkim situacijama, Skot Voker smatra da se Izrael sprema za

Razumljivo je i razumno da se IDF priprema za oružano spašavanje talaca – ali ove operacije su neke od najrizičnijih. Taoci će biti na više mesta i malo je verovatno da će izraelske snage moći da ih oslobode jednim potezom bez značajnih gubitaka – bilo talaca ili svojih vojnika.‘ Vojni stručnjaci smatraju da bi izraelske snage ipak mogle pretrpeti velike gubitke ako napadnu mrežu tunela.

Hamasovi borci će verovatno minirati tunele i postaviti improvizovane eksplozivne naprave kako bi onesposobili izraelske vojnike.

Tuneli su bili za Hamas najefikasnija prednost u ratu sa Izraelom 2014. godine, a korišćeni su za premeštanje oružja, ulazak na izraelsku teritoriju i zasede.

Prvi Hamasovi tuneli izgrađeni su 2007. između Pojasa Gaze i Egipta i bili su dizajnirani za krijumčarenje robe široke potrošnje kako bi se zaobišla izraelska blokada. Međutim, neke osnovne mreže tunela postojale su u Gazi već 2002. Jedna je korišćena za napad na izraelsku ispostavu unutar Pojasa 2004. Izrael je dugo pokušavao uništiti podzemne tunele. Tunele, za koje se veruje da su koštali između 30 i 90 miliona dolara, teško je otkriti iz vazduha.